OMV: Кризата в Украйна няма да удари газопровода "Южен поток"

OMV: Кризата в Украйна няма да удари газопровода "Южен поток"

Противопоставянето между Запада и Русия заради Украйна няма да отмени планираното строителство на газопровода "Южен поток", заяви ръководителят на австрийската нефтогазова компания OMV Герхард Ройс, пише "Файненшъл таймс".

Руският газов монополист "Газпром" влага милиони долари в газопровода, за да внасят газ в Европа през Черно море и Балканите от края на 2015 г. Заради напрежението в Украйна обаче Европейската комисия възрази на строежа, като заяви, че проектът не се изпълнява по европейските правила и принуди България да спре изграждането му, докато бъде изчистен този въпрос, коментира изданието.

Въпреки проблемите Ройс не смята, че проектът ще бъде изоставен, а по думите му забавянията ще бъдат наваксани. "Никой не може да ти каже да не строиш газопровод. Това е въпрос на националното законодателство", подчерта той пред "Файненшъл таймс" и допълни, че всеки може да решава за себе си.

"Газопроводът е проект за 50 години, затова трябва да се гледа на нещата реалистично", каза той, подчертавайки, че няколко месеца забавяне не са проблем. Според бизнесмена Русия вече доставя по газопровода "Опал", който минава през Германия, свързвайки "Северен поток" със съществуващите газопреносни мрежи. По думите му това става, въпреки че "Газпром" не е получил одобрението на ЕС да използва пълния капацитет на тръбата.

На 24 юни "Газпром" и OMV подписаха споразумение, което определя принципите на работата по строителството на "Южен поток" в Австрия и по-нататъшната му експлоатация. Според Ройс трябва да се внимава с налагането на допълнителни санкции срещу президента Владимир Путин и най-вече в газовия сектор заради зависимостта на Европа.

"Има интеграция в областта на газа с Русия от 45 години", заяви Герхард Ройс, припомняйки, че първият газов договор на OMV с "Газпром" е бил подписан по време на студената война. "Клиентите разчитат на доставките на газ. По тази причина не виждам място за санкции срещу газа", каза той, добавяйки, че прагматичният поглед е, че четири тръби са по-добри от три, а пет са по-добре от четири.

Анализаторите обаче не са убедени в думите на Ройс, особено за "Южен поток". "От това колко ще се влоши ситуацията в Украйна, ще зависи съдбата на "Южен поток", каза за бизнес изданието Тревор Шикорски от консултантската агенция Energy Aspects. "Ако нещата се влошат много повече, смятам, че ЕС ще ускори усилията си да накаже Русия", допълни той.

Илия Заславский от Chatham House е с подобна позиция. "Ако "Газпром" изгради морската част на газопровода до края на 2015 г., както е планирано, може да се окаже на сухо, защото няма начин България да пусне газа, преди ЕС да реши как да се разпределя капацитета на тръбата", обясни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес