В сделка за 2.65 млрд. долара със "Статойл"

OMV купи дялове от нефтени находища в Северно море

Сонда в находището Гълфокс

Норвежката "Статойл" (Statoil) продаде дялове в находища на нефт и газ в Северно море на австрийската "О Ем Ви" (OMV) в сделка за 2.65 млрд. долара, която ще позволи на OMV да развива нови проекти да засили присъствието си на енергийните пазари.

Австрийците придобиват 19% в находищата "Гълфокс" (Gullfaks) и 24 на сто от "Гюдрюн" (Gudrun), които са разположени в крайбрежието на Норвежкия континентален шелф. Също така OMV ще вземе и над 30% от находището "Росенбанк" (Rosenbank) и 5.877% в "Шиахоюн" (Schiehallion), намиращи се на запад от британските Шетландски острови. Там вече OMV има дялове и участието в "Росенбанк" става 50 на сто, а в "Шиахоюн" - 11.76 на сто. Споразумението със "Статойл" включва също опции за 11 проучвателни лиценза, съобщиха от австрийската компания в понеделник.

"Транзакцията силно ще подпомогне стратегията на OMV и ще бъде основен фактор за постигане на целите ни за 2016 г. То потвърждава целенасочения фокус на OMV към увеличаване значението на дейностите по проучване и добив. Придобиваме значителни позиции в разработки в сърцето на развиващия се регион в Северно море. Капиталът за разработка ще бъде основно покрит от оперативни парични потоци от вече активи с добив, които са част от портфолиото", коментира сделката главният изпълнителен директор на OMV Герхард Ройс.

Чрез сделката OMV значително увеличава резервите си от сегашните около 1.7 млрд. барела нефтен еквивалент доказани и вероятни запаси с 320 млн. барела. Добивът пък ще нарасне с 40 хил. барела дневно до 2014 г., като целта е до 2016 г. да достигне ръст от близо 58 хил. барели дневно до 2016 г. През първата половина на 2013 г. дневното производство на петролен еквивалент на компанията е бил 299 хил. барела дневно.

По думите на президента на "Статойл" Хелге Лунд днешната транзакция отваря врата за ресурси за продължителни инвестиции в основните региони на компанията.

Сделката подлежи на одобрение от регулаторните органи, което ще струва на компанията около 500 млн. долара и така общата цена ще достигне 3.15 млрд. долара.

Находището "Гълфокс" е едно от най-големите находища в Норвегия и до края на миналата година от него са добити 2.7 млрд. барела, а догодина се очаква дневното производство да е 26 хил. барела дневно. Теренът "Гюдрюн" се планира да заработи в началото на 2014 г. с дневен добив от 15 хил. барела, който да стигне 19 хил. барела през 2016 г. "Гюдрюн" се намира само на 15 км. от находището "Едвард Григ" (Edvard Grieg) , в което австрийците взеха 20 на сто през октомври 2012 г.

"Росенбанк" е най-голямата разработка към момента във Великобритания, извършвана от американската "Шеврон" (Chevron), и се предвижда производството там да започне през 2018 г. Находището "Шиахоюн" е второто по големина нефтено находище във Великобритания и в момента претърпява голямо преразработване. Производството е предвидено да се възобнови през 2016 г.

Споразумението дава възможност на OMV да участва в до 11 лиценза за проучване на Фарьорските острови, западно от Шетландските острови и Норвежко Северно море. По-голямата част от тези лицензи са недостатъчно изследвани погранични лицензи със значителен ресурсен потенциал. Лицензите за проучване в Норвегия се намират в близост до находището "Едвард Григ", така че се очаква OMV да се възползва от съответните синергии.

Приключването на сделката се очаква към края на 2013 г.

Споделяне
Още от Бизнес