ОМV оспорва полската глоба за "Северен поток 2"

ОМV оспорва полската глоба за "Северен поток 2"

Австрийската компания "О Ем Ви" (OMV) обжалва наложената от полската Служба за защита на конкуренцията и потребителите глоба за руската "Газпром" и петте ѝ европейски партньор в проекта за газопровода "Северен поток 2", предаде ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на "О Ем Ви".

За несъгласуване на проекта "Газпром" бе глобен със 7.6 млрд. долара, а "О Ем В", "Винтерсхал", "Шел", "Юнипер" и "Анжи" – с по 20 млн. долара. полският регулатор даде на петте компании 30 дни да разтрогнат договорите си с "Газпром". Според споразуменията всяка от петте компании финансира по 10 на сто от стойността на проекта за изграждането на втора тръба на "Северен поток" по дъното на Балтийско море от руското до германското крайбрежие, с което общият годишен капацитет на съоръжението да стане 55 млрд. куб. м. В момента единствен акционер в оператора на бъдещия газопровод е "Газпром" като договорката е при въвеждане в експлоатация всяка от петте европейски компания да придобие по 10 на сто.

Тръбопроводът като цяло повтаря маршрута на "Северен поток" и преминава през изключителната икономическа зона и териториални води на пет държави - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

В Берлин председателят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст заяви, че санкционният натиск на САЩ срещу "Северен поток 2" едва ли ще изчезне след президентските избори. Според него демократите също подкрепят санкциите, така че няма да има промяна по въпроса за санкциите. Ще се запази и натискът от газовия сектор в САЩ, който иска да продава своя шистов газ.

Ернст призова на европейско равнище да се приемат мерки срещу намесата на САЩ в енергийната политика, например чрез вносни мита за американския газ, добит чрез фракинг.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес