OMV влиза в бъдещия терминал за течен газ в Ротердам

 В проекта за изграждането на терминал за течен природен газ (LNG) в холандското пристанище Ротердам, се включи австрийската OMV, която е придобила 5 на сто от акциите, съобщиха от компанията във вторник.

OMV, датската "ДОНГ Енерджи" и холандската "Есент" влизат в капитала с по 5 процента от терминала, който е консорциум от N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) и Koninklijke Vopak N.V. (Vopak).

Очаква се съоръжението да започне напълно работа през втората половина на 2011 г. Крайната стойност на проекта се оценява на около 800 млн. евро.

"Нашите инвеститорски проекти в LNG и в тръбопроводите са важни компоненти в осъществяването на стратегията ни за растеж", посочва Вернер Аули, член на изпълнителния борд на OMV, отговарящ за газа. Той допълни, че вносът на течен природен газ в Европа през 2006 г. представлява 11 на сто от общия пазарна синьото гориво.

"Капацитетът ще бъде удвоен до 2010 г. В дългогодишен план, LNG ще заема 25 % от общите доставки за Европейския съюз", каза още Аули.

Първите компании подписали дългосрочно споразумение с терминала "Гейт" са филиалът на OMV за търговия на газ "ЕконГаз", "ДОНГ" и "Есент". Договорът на "ЕконГаз" е за 3 млрд. куб. м годишно. 

По време на първата фаза капацитетът на терминала ще бъде 9 млрд. куб. м на година. Предвижда се дейността да започне през втората половина на 2011 г., като капацитетът ще бъде увеличен до 16 млрд. куб. м. Когато бъде завършена и последната фаза на разширяване на терминала, през него ще могат да бъдат транспортирани 180 танкера с природен газ на година.

Споделяне

Още от Бизнес