OMV закупи дела на RWE в проекта "Набуко"

Австрийската петролна и газова компания ОМВ (OMV) закупи от германския енергиен концерн РВЕ (RWE) близо 17-процентния му дял в проекта за газопровод "Набуко", планиран да транзитира каспийски газ до Европа. Говорител на ОМВ потвърди в неделя пред медиите новината за продажбата, но не съобщи каква е цената на сделката, предаде Ройтерс. Каза обаче, че това едва ли ще е финалната структура на акционерното участие в проекта "Набуко".

Двете компании притежаваха дялове от по 16.67% в проекта, в който участват още енергийни дружества от България, Унгария, Румъния и Турция.

В близките месеци предстои да се вземе решение кой от двата конкурента - проектът "Набуко" или Трансадриатическият газопровод (ТАП) - ще договори сделка за доставки на азербайджански газ до Европа.

През първата половина на март британският в. "Файненшъл таймс" съобщи, че РВЕ предлага за продажба глобалния си портфейл за проучвания на газ и петрол заради плановете му да излезе от този сектор. Експертите обясниха тази стъпка със стремежа на концерна да намали дълговата тежест и капиталовите разходи във връзка с прехода на Германия от ядрена енергетика към възобновяеми източници.

По същото време се появи и информация, че РВЕ обмисля възможността да продаде дела си в "Набуко", участието в който би изисквало големи инвестиции.

ОМВ и останалите партньори в "Набуко" предложиха съкратена версия на проекта, известна като "Набуко – запад", който да минава през Турция до западната граница на Австрия. Предвижда се изграждането на газопровод с дължина 1 300 км от българо - турската граница до Австрия.

Оригиналният план беше за 4 000 км. и цена от над 12 млрд. евро. Високата стойност на проекта и несигурността, че има достатъчно газ да бъде запълнен, доведоха до ревизия на първоначалния проект. Целта обаче си остава същата – да се създаде нов маршрут за пренос на газ от Централна Азия до Европа, който да бъде алтернативен на трасето през Русия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес