Оневиняването на бели полицаи за смъртта на чернокожа в САЩ предизвика нови протести

Двама полицаи бяха простреляни по време на протест в Луивил

Оневиняването на бели полицаи за смъртта на чернокожа в САЩ предизвика нови протести

Двама полицаи бяха ранени с огнестрелно оръжие в американския град Луивил по време на протести, съобщи Ройтерс

"Двама служители на полицията са с огнестрелни рани. Приети са за лечение в Университетската болница", каза и.д. началник на полицията Робърт Шроудър на пресконференция.

Той добави, че състоянието им е стабилно и няма опасност за живота им, предаде Франс прес. Има задържан заподозрян за стрелбата.

Американската полиция съобщи, че е арестувала близо 100 души при протестите в Луивил. Някои от тези хора са били задържани, защото са причинили материални щети на търговски обекти, а други - защото скачали по паркирани автомобили, които след това били използвани като барикади.

Впоследствие протестиращи, които отказали да се подчинят на заповедта да се разпръснат, са били арестувани за нарушаване на полицейския час и за незаконно събиране.

Полицията съобщи още, че в ранните часове на днешния ден са били плячкосвани търговски обекти, включително два магазина от веригата "Сити Гиър" (City Gear) и заложна къща.

Протестите в този град в щата Кентъки бяха предизвикани от решението на съдебен състав да не повдига обвинения срещу трима полицаи за смъртта на афроамериканката Бриона Тейлър, загинала при полицейска операция.

Двама бели полицаи, открили огън в неяния апартамент няма да бъдат съдени за смъртта ѝ, защото са използвали сила оправдано. На трети полицай, участвал в акцията, бяха повдигнати обвинения в застрашаване на живота на съседите, заяви главният прокурор на щата Кентъки, цитиран от Ройтерс.

Прокурор Даниъл Камерън, който е чернокож републиканец, обяви решението на съдебния състав в Луивил на пресконференция, докато протестиращи се събираха по улиците на най-големия град в щата.

Семейството на Тейлър нарече "възмутителен" факта, че никой от полицаите не е с повдигнати обвинения за причиняване на смъртта ѝ.

Двайсет и шест годишната Тейлър бе убита при полицейска акция малко след полунощ на 13 март в апартамента си в Луивил. Камерън каза, че на двама от полицаите няма да бъдат повдигнати обвинения, тъй като приятелят на Бриона Тейлър, Кенет Уокър, е стрелял по тях и е ранил единия в бедрото и те с право са отвърнали на огъня.

На третия служител на реда на име Брет Ханкисън са повдигнати три обвинения в застрашаване на живота на съседите на Тейлър.

Ханкисън е стрелял 10 пъти, като някои от куршумите са пробили стената на апартамента на Тейлър и са преминали в съседния апартамент, където са били мъж, бременната му жена и детето им. Няма доказателства, че някой от куршумите на Ханкинсън е улучил Тейлър.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешиър призова Камерън да публикува всички доказателства по случая, за да може обществото да разбере по-добре резултата от разследването.

Произнасянето на съда, обявено от прокурор, който е чернокож републиканец, предизвика протести на различни места в САЩ.

Британският в. "Гардиън" цитира прокурор Камерън, че понякога наказателният закон не е достатъчен, за да даде отговор на трагедия.

Американският в. "Ню Йорк таймс" съобщава за демонстрации в Ню Йорк, Чикаго, Милуоки и по-малки градове в цялата страна.

Изданието отбелязва, че смъртта на Тейлър е предшествала с няколко месеца убийството на Джордж Флойд в Минеаполис. Вестникът описва двучасовото шествие на стотици демонстранти, скандиращи името на Бриона, които носели плакати срещу полицията и с текст "Животът на чернокожите има значение", следвани от десетки автомобили с надути клаксони.

"Ню Йорк таймс" припомня също, че майката на Бриона, която заведе дело срещу град Луивил за смъртта ѝ, миналата седмица е получила 12 милиона долара съгласно съдебно споразумение. Но адвокатът на семейството Бен Кръмп написа в Туитър, че липсата на допълнителни обвинения срещу полицаите е "скандална и оскърбителна".

"Вашингтон пост" извежда в заглавие, че с решението по случая "Бриона Тейлър", изтерзаните летни протести получават нов тласък за есента. Изданието посочва, че първоначално случаят с Тейлър не е получил голямо обществено внимание, но след смъртта на Джордж Флойд вече цялата страна научи името на младата чернокожа жена.

Вестникът отбелязва също, че поривът за промяна е довел до резултати навсякъде, включително в Луивил, където разрешенията полицаи да влизат в жилища, без да чакат да им отворят (какъвто е случаят с Бриона), вече са забранени. Промяната беше наречена "законът на Бриона".

"Вашингтон пост" цитира и собствената си статистика, започната през 2015 г., че годишно в САЩ полицаи убиват около 1000 души. Повечето от смъртоносно простреляните са били въоръжени. Преобладаващият брой случаи не привличат обществено внимание, но единици пораждат публично възмущение.

Вестникът цитира преподавателя по право в университета в Луивил Самюъл Макросън, че Кентъки е сред щатите, където е в сила доктрината "моят дом е моята крепост". Тя дава право човек да прибегне до смъртоносна сила, за да защити дома си. При използването на смъртоносна сила обаче полицията превишава дадената ѝ от закона власт, отбелязва Макросън.

Споделяне

Още от Свят