Районната прокуратура в Пловдив:

Оневиняването на Максим Савов е доказателство, че законите се спазват

Обвинителите не признават никаква вина за незаконния арест на компютърния специалист

Галина Андреева, говорител на РП - Пловдив.

Два дни след като Върховният касационен съд (ВКС) окончателно призна за невинен компютърния специалист Максим Савов, подсъдим за грабеж на 484 лева от магазин, Районната прокуратура в Пловдив ударно влезе в оправдателен режим.

Без да признават каквато и да е вина за безсмислените обвинения, които в продължение на година и девет месеца тормозеха семейството на младия мъж, от държавното обвинение обявиха в четвъртък пред бТВ, че "фактът, че има оправдателни присъди, е едно от най-добрите доказателства, че живеем в правова държава и че законите се спазват".

Повод за реакцията на обвинителите станаха няколко телевизионни изяви на Савов и годеницата му Ксения Кузманова, които подробно разказаха, как в продължение на пет месеца от януари 2010 г. той е бил третиран като престъпник и държан в ареста, въпреки явните неясноти, пропуски и оправдаващи го данни, събрани по делото.

В ролята на защитник на честа на държавното обвинение по неволя влезе говорителят на Пловдивската районна прокуратура Галина Андреева, която с назидателен тон очаквано обясни, че колегите ѝ са действали много професионално, бързо и с необходимия стремеж да събират както уличаващи, така и оневиняващи доказателства по случая.

"Били са уважени абсолютно всички искания за събиране на доказателства. Тези доказателства, които сме събрали, са били достатъчни, за да се повдигне обвинение", заяви Андреева, като през цялото време категорично отхвърляше вероятността колегите ѝ да са разследвали немарливо и некадърно.

Тя обаче не пожела да коментира защо след като всички искания за събиране на доказателства са били вземани предвид, показанията на шестимата колеги на Максим, че по време на въпросния грабеж той е бил в тяхната компания, бяха приложени по делото едва след като годеницата му привлече вниманието на медиите и хиляди потребители в социалната мрежа "Фейсбук".

"Когато се взема мярка за неотклонение, е достатъчно за съда да има обосновано предположение, че един човек е извършил престъпление, а не категорична доказаност за това. Така пише в закона", оправда се говорителката след молба на водещия да коментира 5-месечното задържане на Савов предвид потвърдената му впоследствие от ВКС невинност.

Тя не призна и че разследването е допуснало сериозен гаф, като не е направило сравнителен анализ на походката и фигурата на истинския извършител и на Савов, след като в различни моменти и двамата са били заснети от охранителните камери на магазина.

По думите на Андреева прокуратурата още в началото искала да направи такова сравнение, но от Националния институт по криминалистика и криминология към МВР (НИКК) отговорили, че нямат техническа възможност. Последвала осъдителна присъда на първа инстанция.

Едва при обжалването на това решение пред Пловдивския окръжен съд се оказало, че всъщност съществувала възможност да се направи такава експертиза, но "с променени параметри", сглоби пъзела говорителката на Районната прокуратура в Пловдив.

Именно заключенията от въпросното изследване изиграха основна роля за оневиняването на Савов, тъй като вещите лица категорично заключиха, че между него и извършителя има съществени разлики в ръста, ширината на раменете, походката и движението на ръцете.

Думите на Андреева бяха опровергани минути по-късно след като адвокатът на Максим Снежана Стефанова обясни, че още в самото начало на разследването е изпратила писмено запитване до НИКК дали могат да направят въпросната експертиза и оттам отговорили положително.

Юристката добави още, че категорично не е вярно, че прокуратурата не е отказвала доказателствените искания на защитата, тъй като първоначално са били подминати всички молби от страна на адвокатката.

"При такъв грандиозен провал в нормалните държави прокурори подават оставки, биват уволнявани и понижавани. В настоящия случай поведението на прокуратурата да се оправдава пред медиите, е нелепо и абсурдно", коментира след Андреева адвокат Стефанова.

Тя изрази увереност, че клиентът ѝ безпроблемно ще спечели заведеното от него дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург.

Споделяне

Още по темата

Още от България