Онкоболната Теодора Маджарова се прибира от Бразилия

Онкоболната Теодора Маджарова се прибира от Бразилия

Българката Теодора Маджарова, която е в тежко здравословно състояние, е отпътувала във вторник сутринта от Сау Паулу за България с редовен полет до Истанбул, съобщиха от Министерството на външните работи (МвнР).

Маджарова е превозена от болницата в гр. Можи Гуасу до летище "Гуарулос" - Сау Паулу, със специализирана линейка със съвременно оборудване и две медицински лица, придружавана от български консул. Служители на Министерството на външните работи на Бразилия и на авиокомпанията са подпомогнали преминаването през летище "Гуарулос". 

На летище "Ататюрк" в Истанбул Теодора Маджарова ще бъде посрещната от специално оборудваната линейка, която ще превози нашата съгражданка до София. Местните институции оказват пълно съдействие. Двама служители в Генералното консулство в Истанбул ще съдействат за бързото преминаване на българската гражданка и придружаващите я през контролните органи. В случай, че възникне необходимост от хоспитализирането ѝ в Истанбул, тя ще бъде приета в болница до летище "Ататюрк", която е подготвила за целта лекарски екип, информират от МВнР.

По преценка на фирмата за медицински транспорт трансферът до България ще бъде извършен с линейка, а не със самолет. Турските медицински специалисти, придружаващи Маджарова, в консултация с български лекари, смятат, че инсталирането на медицинската апаратура в самолет от Истанбул до София би отнело значително време, което, допълнено с по-ниската скорост на полета при българския военнотранспортен самолет "Спартан", не би спестило време.

Риск носи и повторното излагане на българката на промени в налягането.
ГК-Истанбул и ГК-Одрин ще окажат съдействие при преминаването на линейката през държавната граница, се посочва в съобщението.

32-годишната Теодора Маджарова заминава в края на март за Бразилия, за да търси последен шанс за изцеление при лечителя Жоао де Деус, след като преди две години е била диагностицирана с рак на гърдата и конвенционалните методи не са дали резултат. За заминаването срещу 3000 лева посредничи "медиумът" Кармен Лазарова, за която проверка на здравните власти установи, че неправомерно упражнява неконвенционални лечебни методи, за което ще бъде глобена с до 10 000 лева.

Състоянието на Теодора се влошава след пристигането ѝ в Бразилия, а семейството започва да търси варианти за прибирането ѝ в България. Полетът до тук е рискован и за транспортирането на Теодора със специален самолет до България беше необходима голяма сума, за което семейството ѝ разкри банкова сметка и започна да събира пари. Миналия понеделник стана ясно, че са набрани 30 хил. евро, които ще са достатъчни за връщането на Теодора, а Министерството на външните работи се ангажира да съдейства за прибирането ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?