Онкоболни пациенти са жертва на разправии между болници и здравната каса

Зад отказа на някои клиники да лекуват болни прозират засегнати интереси

Онкоболни пациенти са жертва на разправии между болници и здравната каса

Онкоболни пациенти са се оплакали в Националнатата здравноосигурителна каса (НЗОК), че болници отказват да ги приемат за лечение заради неуредици около влезлите в сила от 1 април промени в здравеопазването. Още в края на миналата седмица частни болници, специализирани в онколечението, заплашиха да спрат приема, ако новите правила не бъдат ревизирани. Здравната каса още тогава успокои, че няма причина болните да бъдат връщани, но изглежда болниците са изпълнили заканата си.

От здравната каса отново заявиха в понеделник, че няма причина онкоболните да бъдат връщани. “До 30-ти април лечебните заведения могат да продължат работата си както досега, като до тази дата приведат дейността си съгласно изискванията на новата наредба“, обясниха от НЗОК.

По новите правила, за да сключат договор с НЗОК, болниците трябва да осигуряват т.нар. комплексно лечение – тоест да се гарантира пълният лечебен цикъл на пациентите. В случая с онкологията – болницата да има отделения по химиотерапия, лъчелечение и нуклеарна медицина. Някои болници обаче са специализирани само във високодоходната и добре платена химиотерапия, поради което се появиха и притесненията, че могат да бъдат отрязани от договор с НЗОК. Новите правила обаче предвиждат възможност болниците да сключват договор помежду си за липсващите дейности.

“В приетите промени не съществува нищо, което да пречи на договорни партньори на НЗОК, които осъществяват лечение на онкоболни, да продължат да го правят и в момента“, увериха от касата. Оттам заявиха, че единствената промяна се отнася до определянето на плана за лечение на пациента и тя е в полза както на болния, така и на лечебните заведения и може да се осъществява единствено от онкокомитет.

До този момент НЗОК не е заплащала дейността на онкокомитетите, които назначават плана за лечение. С новите изменения касата вече ще заплаща работата на т.нар. онкокомитети, които отговарят на изискванията на алгоритъма на процедурата.

Тези онкокомитети винаги са били сформирани от едни и същи специалисти и са обслужвали нуждите на няколко лечебни заведения едновременно. “Тук няма промяна, те ще продължат да обслужват повече от едно лечебно заведение. Тъй като за първи път тази дейност се заплаща с публични средства, е нормално касата да изисква те да отговарят на определени условия“, коментираха от НЗОК.

Лечебните заведения, които не могат да покрият изискванията сами да сформират онкокомитет, ще могат да сключат договор за ползване на онкокомитета на други лечебни заведения, като в този случай НЗОК ще заплаща за всеки един обслужен пациент на болницата, чийто е онкокомитетът.

Според НЗОК още днес всички лечебни заведения могат да организират работата си, като провеждат заседание на онкокомитети и дейността им гарантирано ще бъде заплатена след подписването на индивидуалните им договори.

Именно тук обаче има накърнени интереси, тъй като някои болници ще останат без лост за влияние къде да се провежда лечението на пациента и по този начин приходите им от здравната каса ще намалеят. Нормално е лекарите от онкокомитетите да насочват пациента за лечение в болниците, където работят, и така останалите ще бъдат засегнати.

Жертва на разправията между онколози и здравните институции обаче се оказаха тежко болни пациенти, въвлечени в борбата за надмощие.

Във вторник се очаква съвместна пресконферениця на здравното министерство и касата, в която ще участват и онколози. Преди ден зам.-здравният министър Бойко Пенков обяви, че видна наша професорка по онкоболести е агитирала свои колеги от други болници да не приемат болни с ракови заболявания, докато министерството не отстъпи от част от реформата. "Уважаеми колега, предупредени сме. Знаем кои болници в момента създават проблем при приемането на онкоболни и, ако това продължи, в понеделник държавата ще си свърши работата”, обърна се към нея Пенков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?