Онкоболни в Сърбия съдят членки на НАТО заради бомбардировки с уран

Онкоболни в Сърбия съдят членки на НАТО заради бомбардировки с уран

Онкологично болни пациенти от Сърбия ще съдят страни членки на НАТО заради бомбардировките с обеднен уран и първите жалби се очакват в края на септември и през октомври, съобщиха сръбските медии, цитирани от БТА.

Медиите цитират председателя на Гражданското сдружение "Обеднен уран" Свето Него. Жалбите ще се подават поотделно, обясни той.

"Ще съдим страните членки на НАТО за материални и нематериални щети. Ще започнем с жалби против пет държави и ще се договорим кои да бъдат те", каза Него.

През следващите месеци ще бъдат формирани работни групи, които ще пишат жалбите. Зад проекта стоят Адвокатската камара на Сърбия, Адвокатската камара на Белград и част от Адвокатската камара на Ниш.

Най-важно за сръбските граждани е, че италиански съд потвърди причинно-следствената връзка между обеднения уран и заболелите войници, които са се намирали в бомбардираната територия в Косово.

"Съдът в Италия определи компенсации на болните от рак войници и семействата им от 200 000 до 500 000 евро и ние ще искаме същите обезщетения за нашите граждани", каза адвокат Сърджан Алексич, председател на организационния комитет на симпозиума за последиците от бомбардировките с обеднен уран.

Белград е решен да докаже последиците от бомбардирането на Сърбия с обеднен уран, каза миналия месец председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

Имаме задължение към гражданите след изчерпателна работа да им съобщим истината, тъй като това е престъпление без прецедент, заяви тя.

Споделяне

Още от Европа