Онкологът, скрил връзките си с индустрията в свои публикации, подаде оставка

Д-р Хосе Базелга

Д-р Хосе Базелга, лекарят, който беше изобличен в разследване на "Ню Йорк таймс", че е скрил в свои научни публикации конфликт за получени милиони долари от индустрията, е подал оставка като медицински директор в онкологичния център “Мемориъл Слоун Кетъринг” в Ню Йорк.

Разследването разкри, че Базелга е получил повече от 3 милиона долара от фармацевтичната компания “Рош“ за консуллтантски услуги, както и за дела му в изследователска компания, придобита от фармацевтичния гигант, но не е обявил това в свои лекции и публикации относно проучвания на нейни лекарства. Освен това е нарушавал правилата за оповестяване на финансовите зависимости на Американската асоциация за изследване на рака докато я е оглавявал.

Разследването на “Ню Йорк таймс“ и независимата разследващата журналистическа организация “ПроПублика“ разтърси “Мемориъл Слоун Кетъринг”, който е един от водещите онкологични центрове в САЩ. Разкритията предизвикаха спешни срещи на ръководството в опит за ограничаване на неблагоприятните последици от скандала.

В крайна сметка Базелга е подал оставка в четвъртък, защото се опасява, че оставането му начело на клиничната работа ще отвлича вниманието на болницата и “нейния забележителен екип от лекари, изследователи и персонал“. Той посочва, че е изключително горд, че е работил в “Мемориъл Слоун Кетъринг”, където заедно с екипа са направили огромни стъпки в борбата с рака и тези усилия трябва да продължат без прекъсване.

Той посочва, че поема пълната отговорност за пропуските в оповестяването на връзките си с индустрията в публикациите си в медицинските списания и по време на професионални форуми.

Базелга казва, че вече е коригирал данните за връзките си в медицинските списания.

Той посочва, че се надява тази ситуация да доведе до увеличаване на прозрачността и професионалната общност да продължи да работи за разработването на по-стандартизирана система за оповестяване на връзките с индустрията.

Оставката на д-р Базелга влиза в сила веднага и той няма да има повече постоянна роля в центъра, въпреки че ще остане в следващите две седмици, за да облекчи прехода, каза говорителката на болницата Кристин Хики.

Д-р Лиза Де Анджелис, завеждаща отделението по неврология, ще поеме ролята на медицински директор до назначаването на наследник на д-р Базелга. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят