Онкологична операция бе направена чрез телемедицинска връзка между три болници

Телемедицинска връзка между три болници по време операция на пациентка с рак на гърдата беше осъществена в понеделник.

Операцията беше извършена в Първа АГ болница "Света София" от д-р Евгений Василев и през цялото време посредством телемост беше наблюдавана и консултирана с екип специалисти от ВМА в София и университетската болница "Света Марина" във Варна.

“Проектът е знаково нововъведение в сектора, тъй като ще позволи извършването на консултация от водещи български специалисти, независимо в коя точка на България се намират“, заяви директорът на болница “Света София“ д-р Иван Костов.

“Имайки предвид липсата на достатъчно кадри в различни медицински специалности, новите технологии, с които вече разполагаме, дават възможност за оказване на навременна консултация по всяко време. Телемостът ще позволи консултирането от разстояние и наблюдението на операции с цел обучение и предаване на обратна връзка между физически отдалечени болнични заведения на територията на страната. Това ще оптимизира и времето за планиране на операции, обсъждането на резултати и даването на насоки за най-подходящо лечение“, каза Костов.

Здравният министър Таня Андреева, която присъства на събитието, съобщи, че инвестициите в иновации ще са един от приоритетите в новата здравна стратегия, която трябвало да стане готова окончателно до края на септември. Другите приоритетите щели да са спешната помощ и детското здравеопазване.

Тя съобщи, че през следващия програмен период ще бъдат отделени близо 1 млрд. лева за здравеопазване от европейските фондове.

“Сериозната медицина, свързана със скъпоструваща диагностика и терапия, трябва да се осъществява в големите болници – университетски и областни здравни заведения. Това е заложено в новата здравна стратегия в частта за преструктуриране на болничната помощ и това е концепцията на министерството. Общинските болници ще останат като базисна медицинска помощ – за полагане на първа помощ, грижа за пациентите със заболяване, които не изискват по-висока технологична диагностика и терапия“, каза Андреева.

Споделяне

Още от България