Онлайн изслушване във вторник на парламентарните кандидати за ВСС

Онлайн изслушване във вторник на парламентарните кандидати за ВСС

Цялата процедура по изслушване на кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на Народното събрание ще бъде предавана пряко по БНТ и БНР, заяви заместник-председателя на парламентарната група на ГЕРБ и шеф на правната комисия Искра Фидосова пред националното радио. Препитването ще започне в  10 часа, вторник, в Народното събрание, като се очаква процедурата да продължи 7-8 часа. Сайтът на парламента също ще предава пряко, при това с превод на английски език.

Седемнадесет са кандидатите, които ще бъдат изслушани. Всичките подали молби за участие са одобрени, защото отговарят на изискванията на Закона за съдебната власт, заяви още Фидосова. Всеки претендент ще може да представи своята позиция накратко, в рамките на десетина минути, за своите виждания, за дейността си като член на Висшия съдебен съвет, поясни тя.

„ Ако искаме наистина да постигнем ефективни резултати в съдебната система, ако искаме наистина тя да бъде реформирана така, както трябва, трябва с оглед именно на такава публичност и прозрачност да  изберем кандидатите, трябва да осигурим много важно нещо - състезателност и конкурентност между тях... за да може наистина най-добрите... в условията на прозрачност, за да може наистина всеки един от нас да избере и да посочи най-добрия, когато дойде моментът за гласуване. След нашето изслушване предстои същото нещо да се направи и в събранието, което е на съдиите, и след това на прокурорите и следователите”, обясни Фидосова.

Според нея до 26 септември ще приключат всички събрания и трябва да имаме вече избран и конституиран нов Висш съдебен съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България