Онлайн калкулатор смята цените на 99 услуги на Столичната община

Онлайн калкулатор смята цените на 99 услуги на Столичната община

Гражданите и фирмите вече ще могат да използват онлайн калкулатор, за да изчислят колко би им струвала определена услуга на направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община. Калкулаторът помага при планирането на разходите за 99 услуги, които не са с фиксирана цена, а стойността им зависи от различни параметри.

Така например цената на одобряването на инвестиционен проект от първа, втора или трета категория зависи от това дали сградата е жилищна или не, от разгърнатата застроена площ, както и от това дали става въпрос за идеен проект, или за одобрение от общинския експертен съвет по устройство на територията.

„Възможността да предвиди ясно разходите по всеки проект е от изключителна важност за всеки гражданин или фирма и с новата ни технологична система ние ще позволим на всички граждани и инвеститори да изчислят своите разходи и правилно да планират своите проекти“, обясни арх. Здравко Здравков, главен архитект на Столична община.

Калкулаторът е създаден с помощта на геоинформационната компания "Мапекс". Той може да се ползва, след като от сайта на направлението се избере съответната услуга. До нея има бутон „Детайли“, където се намират всички данни към услугата - име, срок, правно основание, цена, освобождаване от такси, пояснения, подписва се от, необходими документи, образец на заявление. В горния десен ъгъл на описанието на услугата има бутон "Цена". Натискането му отваря калкулатора.

Таксата на специфични услуги зависи и от зоната на строителни граници на Столична община. Като част от проекта, специалистите на "Мапекс" са създали карта с геореферирани зони на строителни граници, действащи Общ устройствен план, подробен устройствен план и регулация, кадастрален план и административна карта. През интерактивната карта могат да бъдат изпълнени търсения по различни параметри като адрес, данни по регулация, данни по кадастрален план, административни актове и по този начин всеки може да провери в коя зона се намира имотът, обект на търсената услуга.

Видео демонстрации и упътване за ползване на калкулатора може да се намерят тук

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?