Онлайн петиция с искане за оставката на Рашидов набира скорост

Онлайн петиция с искане за оставката на Рашидов набира скорост

Онлайн петиция с искане за оставката на министъра на културата Вежди Рашидов заради продължението на театралната реформа и поправките в Закона за културното наследство набира скорост в последните дни. През миналата седмица министерството представи законови промени, според които ако един държавен театър е на загуба за определен период от време - три, шест месеца или година - ще може да бъде преобразуван в "открита сцена" без щат. Към края на 2015 година с отрицателен баланс бяха осем театри, опери, оперети и танцови състави от цялата страна. Предложенията породиха вълна от възмущение сред артистичната гилдия. С промени в Закона за културното наследство пък парламентът разреши бърза писта за обновяването на паметниците на културата без санкцията на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

Според авторите на петицията с “т.нар. театрална “реформа“ , чрез механизмите и философията ѝ, Рашидов принуди българсиките държавни театри от културни институции, изграждани в годините с цел да произвеждат художествена продукция, да се превърнат масово в търговски предприятия, произвеждащи и продаващи “продукт“ със съмнително качество, само за да могат да оцелеят финансово“.

“С безогледните съкращения на щатовете в симфоничните оркестри, Рашидов практически унищожи голяма част от филхармониите, а по този начин лиши от достъп до жива класическа музика огромна част от българското население“, се казва още в мотивите.

“Рашидов умело успя в дирижираната от него и сътрудниците му “политика“ да противопостави една срещу друга отделни групи от съзидатели на българска духовност и култура“, допълват авторите на петицията.

“Отново с административния лост на „съкращения“ доразрушава Националния институт за паметниците на културата, Националната библиотека, музейното дело в България, призвани да съхраняват Националната памет“, се казва още в мотивите.

Според авторите поведението на Рашиов е пагубно и с дълготрайни катастрофални последици и затова трябва да подаде незабавно оставка.

“В противен случай ще считаме, че политиката на духовна асимилация чрез унищожение на Национални традиции в хилядолетната история на България, е официална политика, поддържана от кабинета “Борисов“, посочват те.

Споделяне

Още от България