Онлайн платформа картографира нарушенията на медийната свобода в Европа

Онлайн платформа картографира нарушенията на медийната свобода в Европа

От края на май работи онлайн платформа, на която се събират съобщения за нарушения на медийната свобода в във всички страни членки на ЕС, както и в страните кандидатки.

Проектът, който се осъществява от Index on Censorship и Osservatorio Balcani e Caucaso (OBC), "картографира" нарушенията, заплахите и ограниченията, с които всекидневно се сблъскват професионалните журналисти, блогъри и граждански журналисти. Освен това платформата събира мнения какво би помогнало на журналистите в подобни ситуации.

Онлайн платформата, която разчита на crowd-sourcing, публикува само случаи, които са проверени. Тя ще работи една година, а организаторите ѝ разчитат на активно участие от всички журналисти в Европа.

Вярваме, че свободата на изразяване е фундамент на свободното общество и че този уебсайт ще даде възможност на журналистите да докладват за случаи на нарушения в момента, в който се случат. Чрез картографирането им онлайн, цялата система ще работи като средство за застъпничество, проучване и реакция, като изкара наяве нарушенията на медийната свобода, заявяват от Index on Censorship.

Index on Censorship е базирана в Лондон международна организация, която защитава свободата на свободно изразяване. Създадена през 1972 г., организацията използва уникално съчетание от журналистика, кампании и застъпничество, за да защитава свободата на изразяване срещу заплахите от цензура и репресии. Index on Censorship работи в полза на журналисти, писатели, потребители на социалните медии, блогъри, артисти, политици, учени, академици, активисти и граждани.

Чрез онлайн платформата Osservatorio Balcani e Caucaso извършва мониторинг и документира нарушенията на медийната свобода в 11 страни, сред които Италия, България, Хърватия, Гърция, Румъния, Сърбия, Турция.

Уебсайтът е част от по-мащабен проект, финансиран от Европейската комисия, който се занимава с нарушенията на медийната свобода и плурализма в Европа.

--------------------------
Тази публикация е създадена с помощта на Европейския съюз. Цялата отговорност за съдържанието ѝ се носи от OBC и Mediapool.bg и по никакъв начин не изразява официалното становище на Европейския съюз.

Споделяне

Още от Европа