Онлайн платформа "Попитай Костов" след небивалия интерес към книгата му

Дългоочакваните "Свидетелства за прехода 1989-1999"– мемоарната книга на министър-председателя (1997-2001 г.) и настоящ директор на Центъра за анализ и управление на риска Иван Костов – се появиха на пазара в четвъртък,11 април, а още час преди началото на премиерата в Зала "Концертна" в Централен военен клуб опашката от желаещи да присъстват стигаше до улица "Г. С. Раковски" и завиваше по нея, съобщиха от издателство "Сиела".

Още при качването си на сцената, посрещнат със спонтанни и бурни аплодисменти от препълнената зала, Иван Костов заяви, че посвещава книгата на своите съмишленици и на администрацията, която е осъществила реформите на правителството между 1997 и 2000 г. за справяне с икономическата катастрофа и изпълнение на изискването за членството в ЕС.

"Искам да благодаря на тези хора, които на политически позиции и в администрацията направиха нещо невероятно за собствената си страна, защото ѝ служиха честно и успяха да я извадят от тресавището на една тежка икономическа катастрофа. Тези хора заслужават да бъдат познавани от българското общество и техният труд да бъде оценен", заяви Костов.

Според съобщението на издателството над 1200 души са присъствали на премиерата на книгата. Десетки хора не успяха въобще да стигнат до залата, а най-много до фоайето, откъдето успяха да си купят мемоарите. Отделно от това времето не стигна за всички желаещи да зададат въпроси в залата, да направят това.

Поради тази причина ще бъде създадена специална платформа "Попитай Костов", на която хората могат да задават въпроси към бившия премиер.

Представянето бе открито с емоционално слово от главния редактор на издателство "Сиела" Захари Карабашлиев.

След това книгата бе представена от проф. Калин Янакиев, който говори за истината, дълга, достойнството и тежките решения на лидера:

"Тази книга ще даде много отговори на въпроси, които от десетилетие биват задавани. Защо Костов не направи? Защо СДС не извърши? Защо Костов се съгласи, защо СДС не се съгласи? Книгата свидетелства, че Костов през цялото време е чувал тези въпроси. На огромна част от тези въпроси в книгата ще бъдат намерени обоснованите отговори. Тези отговори ще ни научат на няколко неща. Едни от тях ще ни засвидетелстват, че трябва да бъдем малко по-смирени във въпросите си. Тази книга ще ни покаже срещу колко мощни, странни и неподозирани сили е трябвало да се действа, за да се стигне дотам, докъдето се е стигнало. Тогава част от въпросите ни "защо не" ще увиснат във въздуха, а ние леко да се смирим. Други отговори ще ни научат да снижим малко претенциите си – защо не направиха, защо не стана, защо не бе точно така? Това ще разберем, когато научим от каква бездна поне на два пъти са тръгвали тези реформи, от каква фалирала държава, от държава, която е похарчила и държавния си резерв. Третата група отговори ще ни накара да се позасрамим. Крайно време е ние, защитниците на истината, да престанем да бъдем аматьори. Крайно време е да застанем зад нея"

"Искам да кажа на останалите хора, че българите могат да правят необикновено силни неща. Могат да го правят, стига да са вдъхновени, стига да са убедени, стига да вярват", каза Иван Костов.

На въпроса дали има сила, която да "управлява рисковете", пред които се изправя съвременната държава, той отговори:

"Зависи от всички нас. Трябва да браним всичко, до което сме успели да достигнем. Ако го правим ние, вярвам, че това ще повлияе и на политическите сили. Нужни са големи обществени движения, за да се съобразят политиците. Политиците днес имат една ахилесова пета: щом искат да са толкова близо до народа, а народът брани нещо, те би трябвало да се съобразят с него. Механизмът трябва да бъде през активността на гражданското общество. Иначе отивам към директен отговор, който бих искал да спестя".

В края на вечерта бе обявена и специалната платформа, на която всеки заинтересован може да зададе своя въпрос към автора.

Предстоят представянията на книгата в Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна:

· 17 април 2019 г., 18:00 ч. – Зала "Съединение", Регионален исторически музей, Пловдив. Книгата ще представи Руси Чернев;

· 18 април 2019 г., 18:00 ч. – Хотел "Верея", Зала 1, Стара Загора. Книгата ще представи Станимира Димова.

· 23 април 2019 г., 18:00 ч. – Пресцентър, Фестивален конгресен център, Варна. Книгата ще представи Захари Карабашлиев.

· 24 април 2019 г., 18:00 ч. – Зала "Георги Баев" в Културен център "Морско казино", Бургас. Книгата ще представи Захари Карабашлиев.

Достъпът до събитията е свободен за всеки, който проявява интерес към най- драматичното десетилетие на българския преход, изиграло основна роля за развитието на България.

В центъра на мемоарите си Иван Костов поставя страната и процесите, през които тя преминава до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. По този начин 47-ият премиер създава важен исторически документ, даващ началото на нов, необходим, макар и закъснял разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на България.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?