Онлайн платформа улеснява достъпа до трудовия пазар на хора над 55 години

Онлайн платформа улеснява достъпа до трудовия пазар на хора над 55 години

Онлайн платформа улеснява достъпа до пазара на труда на хора на възраст над 55 години, ще свързва кандидати и работодатели, обявиха нейните създатели. 

Официалният старт на платформата www.evergreentalents.bg беше даден във вторник. Партньори на инициативата са Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.

Според данни на създателите на платформата 59 хиляди души на възраст 55+ искат да работят, но нямат възможност.

Нашата цел е да свържем хората от тази възрастова група с работодатели, които разбират цеността, потенциала и възможностите на тези хора, посочи Стефан Апостолов, управляващ партньор в "Евъргрийн Талънтс" ООД.

Всеки, който иска да кандидатства, е необходимо да влезе в сайта, да маркира досегашен опит и бъдещи предпочитания, ние правим на тази база контактите с работодателите, като фокусът е върху индивидуалния подход, обясни той. Хората на възраст 55+ са една голяма библиотека на знания, които могат да предложат, ако бъдат потърсени, коментира Апостолов.

Той посочи, че платформата е започнала да функционира от август, но днес става общоизвестна. До момента има подадени CV-та от 120 човека и двама души вече са намерили реализация.

Мирена Колева, също партньор в "Евъргрийн Талънтс", посочи, че на платформата има три категории хора, търсещи работа - висококвалифицирани специалисти с управленски опит, които са ценни като консултанти и за бордови позиции; експерти - хора със специфични знания и умения; и хора, отворени да вършат обща работа. По думите ѝ най-активната група са топ мениджърите и на второ място - експертите. 

Платформата е безплатна за търсещите работа, а HR консултанти ще помагат в процеса на селекция на кандидатите, обясниха още създателите ѝ.

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова коментира, че платформата е изцяло частна инициатива на водещи HR компании, с която ще се допълни политиката на Министерството на труда и социалната политика и на Агенцията по заетостта. През последните няколко години в България има изключително позитивни тенденции на пазара на труда.

18 % от регистрираните безработни хора са на възраст над 55 години, но през последната година намаляват с 1 процент. По програмата "Развитие на човешките ресурси", която се финасира с европейски средства, са предвидени 80 милиона лева за осигуряване на работа на трайно безработни хора, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Една от схемите по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси - обучение и заетост", е насочена именно към ангажиране на хора, които са в предпенсионна възраст. Става въпрос за схема за интеграция на хора на пазара на труда от 29 до 64-годишна възраст, като приоритетна целева група са хората над 55-годишна възраст.

Споделяне

Още от Бизнес