Онлайн рекламата продължава да подяжда телевизиите

Онлайн рекламата продължава да подяжда телевизиите

Тенденцията за постепенно и плавно преразпределение на рекламните бюджети от телевизиите към дигитални медии  и най-вече за онлайн видео средно с 1 – 1.5 процента годишно ще продължи и през тази и следващата година. Това сочи актуализирана прогноза за развитието на рекламния пазар в световен мащаб, изготвена от глобалната комуникационна група Dentsu Aegis Network.

Дигиталните медии остават основен двигател за ръста на инвестициите в реклама, както в световен мащаб, така и у нас. Предвижда се глобално те да нараснат с 11.5% на годишна база през 2019 г., а през 2020 г. да достигнат 45% от общите рекламни средства, според анализа.

За България прогнозата е онлайн рекламата да спечели близо една четвърт от общите рекламни инвестиции през 2019 г, а през 2020 – да го надмине. Делът на телевизията в общите рекламни инвестиции през тази година остава 55%.

Очакванията за 2019 г. са близо 1/3 от глобалните онлайн инвестиции ще бъдат доставени през мобилна реклама, а в България за втора поредна година тя ще задмине разходите за дисплей, достигайки над 46% от общите дигитални иннвестиции. През 2020 г. се предвижда мобилната реклама да отхапе над 50% от онлайн разходите за реклама на пазара у нас.

В доклада се посочва, че глобалните медийни инвестиции ще достигнат 609.9 милиарда щатски долара през 2019 г., което е ръст от 3.6% (вместо 3.8%, каквато беше прогнозата в началото на годината) в сравнение с 4.1% през 2018 г. По-ниската цифра спрямо януарската прогноза, отразява ефекта за индустрията от бавния старт на годината по отношение на икономическия растеж.

За разлика от тенденциите в световен мащаб, в България темпът на нарастване на рекламните инвестиции остава стабилен и близо три пъти по-висок от глобалния. У нас не се очаква промяна на годишна база с прогноза от 9.5% ръст през 2019 г. спрямо 9.1% през 2018 г.

Въпреки забавянето на темпа на растеж, очакванията са индустрията да възстанови и ускори ръста си до 4.1% през 2020 г. благодарение най-вече на Европейското първенство по футбол, Летните олимпийски игри в Токио и Президентските избори в САЩ, смятат от "Дентсу".

Делът на дигиталните медии се очаква да стигне 41.8% от общите разходи за реклама в световен мащаб през 2019 г. , което е над прогнозираното в началото на годината.

Онлайн видеото (20.5%) и социалните медии (19.8%) са най-бързо развиващите се дигитални канали, чийто ръст се задвижва най-вече от консумацията им през мобилни устройства.

Развитието на 4G и 5G мрежите ще играе основна роля за ръста на консумацията на съдържание през мобилни устройства, защото ще позволи много по-бърза обработка на съдържанието за жадния за данни краен потребител, и много повече възможности за предоставяне на иновативно съдържание от страна на брандовете.

Рекламата през мобилни устройства остава най-бързо развиващата се платформа, като се очаква през 2019 г. тя да нарасне с 21.4%.

Споделяне

Още от Бизнес