Онлайн системата за билети в София не тръгна и от Нова година

"Спаси София" настоява за спешно изслушване на Центъра за градска мобилност за забавянето

Онлайн системата за билети в София не тръгна и от Нова година

Онлайн системата за билети за градския транспорт не проработи и Нова година, както последно обещаваше кметът Йорданка Фандъкова. Поредният фалстарт на системата идва след похарчени 83 млн. лв. без ДДС за системата. Неправителствената организация "Спаси София" изиска днес още на следващото заседание на комисията по транспорт на Столичния общински съвет обяснения по казуса да даде ръководството на Центъра за градска мобилност.

"След 17 години чакане и десетки неспазени обещания и крайни срокове, последният, от които изтече на 31.12.2020 г., нова система за таксуване все още няма. Явно след 83 млн. без ДДС не са достатъчни, за да може градският транспорт на София най-сетне да влезе в 21-ви век и таксуването да стане удобно и справедливо", написа във фейсбук общинският съветник Борис Бонев.

Той уточнява, че още днес е изпратил официално искане на следващото заседание на комисията по транспорт на СОС да бъде извикан директорът на Център за градска мобилност Димитър Дилчев, който да даде обяснение пред общинските съветници защо новата система не заработи, въпреки обещанията.

В средата на септември, последно Фандъкова посочи, че до Нова година в столичния градски транспорт трябва да заработи и т.нар. "тикет система", като преди това Столичния общински съвет трябва да реши дали билетът ще е за време или за разстояние. Това и така не се случи.

"Смятам, че таксуването според пропътувано време е по-подходящо за София", казва още Фандъкова. Тя уточнява, че няма да се вдига цената на билета.

"Липсата на работеща билетна система и фактът, че водачите и контрольорите не продават билети, са предпоставка хиляди хора да пътуват гратис или въобще да не се качат в градския транспорт, защото няма откъде да си закупят билет", добавя още Бонев.

Общинският съветник припомня, че все още няма и отговор на ключовия въпрос - дали ще плащаме на време или на разстояние и дали София ще бъде разделена на тарифни зони?

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?