Онлайн търговията с бебешки и детски храни се оказа забранена

Онлайн търговията с бебешки и детски храни се оказа забранена

Онлайн търговията с бебешки и детски храни като адаптирани млека и пюрета се оказа забранена. Разпоредбата е в сила от 3 юни, когато влезе в сила нов вариант на Закона за храните, приет от Народното събрание в края на май тази година след повече от две години престой в парламента.

Няма официални мотиви за забраната за онлайн търговия с бебешки и детски храни, която дава предимство на физическите магазини, аптеки и дрогерии. От публично обявените документи по процедурата по приемане на закона не става ясно и как текстът, който забранява продажбите от разстояние на тези стоки, се е промъкнал до окончателното гласуване, нито кой го е предложил. Темата не е обсъждана от водещата комисия, приела текстовете – тази по земеделието. Не е повдигана и в пленарната зала, става ясно от стенограмите от заседанията.

За забраната сигнализираха от онлайн магазини за детски стоки, които в последните дни пуснаха съобщения до потребителите, че заради текст в Закона за храните вече не могат да предлагат бебешки и детски храни. Някои от интернет платформите вече са спрели търговията с тези стоки.

В същото време хората с малки деца най-често пазаруват онлайн, включително и храни, тъй като това пести време, а често може да излезе и по-евтино.

От предложението до реализацията

Забраната за онлайн търговия с храни за кърмачета и деца е записана в чл. 63 на новия Закон за храните. В първоначалния вариант на текстовете, внесени от Министерския съвет през септември 2017 г., подобна разпоредба липсва. Тогава чл. 63 гласи следното: "Чл. 63. Храните, които се търгуват от разстояние, трябва да:
1. са произведени и дистрибутирани в съответствие с изискванията на закона в регистрирани или одобрени по реда на чл. 26 или 31 обекти, в обекти, регистрирани или одобрени от компетентен орган на друга държава членка, или да са въведени при спазване на изискванията на глава шеста;"
2. са етикетирани съгласно изискванията на чл. 19 и специфичните изисквания към съответните групи храни;
3. се транспортират при спазване на разпоредбите на раздел ІІІ."

Официално предложение за промяна на текста не е постъпило и от депутатите в срока за внасяне на изменения след приемането на закона на първо четене. Този срок е изтекъл на 23 ноември 2017 г.

В доклада за второ гласуване в парламентарната земеделска комисия, разглеждан през май тази година, текстът вече е променен, а това е станало по предложение на работната група, гледала текстовете, преди да се гласуват от депутатите от комисията. Мотиви липсват.

Така въпросният текст придобива следния вид: "Чл. 63. (1) Храните може да се търгуват от разстояние, с изключение на храните за кърмачета и малки деца и храните за специални медицински цели.
(2) Храните, които се търгуват от разстояние, трябва да:
1. са произведени и/или дистрибутирани в съответствие с изискванията на закона в регистрирани или одобрени по реда на чл. 26 или 31 обекти, в обекти, регистрирани или одобрени от компетентен орган на друга държава членка, или да са въведени на територията на Европейския съюз при спазване на изискванията на глава шеста;
2. са етикетирани съгласно изискванията на чл. 17 и специфичните изисквания към съответните групи храни;
3. се транспортират при спазване на разпоредбите на раздел ІІІ от тази глава."

Заседанията, обсъжданията и решенията на тези работни групи по принцип не са публични и стенограми или други документи от тях не се обявяват. Така липсва и мотив за изменението на текста. Не са постъпвали и официални становища с искане за промяна на първоначалната разпоредба, внесена от правителството. Текстът не е обсъждан в комисия и не е приет самостоятелно, а накуп с още 50 члена от закона с обяснението, че се гласуват първоначалните текстове на Министерския съвет.

Промени на промените

Текстът беше променен от работната група, която разглеждаше закона, по искане на Министерството на здравеопазването, коментира пред Mediapool зам.-председателят на земеделската комисия Светла Бъчварова от БСП. По думите ѝ от ведомството искали по-строги правила, тъй като храните за кърмачета, за деца, както и храните за специални медицински цели, чиято продажба онлайн също вече е забранена, се одобряват и контролират при по-специален режим.

Бъчварова каза още, че вероятно съвсем скоро забраната ще отпадне. Текстът, който я въвежда, вероятно ще бъде променен през Закона за защита на растенията, който би трябвало да мине на първо четене в зала в петък. След това вероятно ще се направи предложение за второ четене, с което забраната за онлайн търговия с детски храни да се премахне. Отмяната може да е факт в началото на юли.

Бъчварова добави, че вече има сигнали и за други проблемни текстове в Закона за храните и скоро той вероятно ще бъде отворен отново за промени.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес