Онлайн търговията у нас се оценява на 700 млн. лв.

Онлайн търговията у нас се оценява на 700 млн. лв.

Делът на онлайн търговията в България се оценява на около 700 млн. лв. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на откриването на "eBay Seller Summit 2017", съобщи Министерството на икономиката.

За първи път годишното събитие на технологичния гигант eBay се организира в страна от Източна Европа. По този повод в София е вицепрезидентът на компанията Крис Бейнс, а сред участниците имаше гости от България, Гърция, Унгария, Чехия, Естония и други страни.

Данните на eBay показват, че днес търговците от България достигат до 34 чужди пазара, като 76% от тях са реализирали продажби на четири или повече различни континента през платформата. За 2016 г. те са генерирали общ оборот от около 70 млн. долара.

Последните данни на Евростат от доклада "Дигиталната икономика и общество в ЕС" показват, че около 9% от компаниите в България продават онлайн, а около 27% от потребителите са пазарували в мрежата през последната година, каза Манолев.

Различни изследвания показват, че ръстът на онлайн търговията в страната ни изпреварва средния за Европейския съюз, но все още сме в етап на догонване на западните държави по този показател, допълни той.

"Онлайн търговията дава нови, много по-големи възможности както за потребителите, така и за производителите, а стопанската инициатива става много по-достъпна", посочи Александър Манолев.

Броят на малките и средни предприятия в България е над 316 хиляди, което представлява 99.8% от общия брой на нефинансовите предприятия в страната, каза зам.-министърът на икономиката.

"Електронната търговия е средството, чрез което на практика всеки човек може да се приобщи към тази статистика, стига да има работещо решение, умения и базови познания за работа с компютър", допълни той.

В изказването си той обърна внимание на разработената от бизнеса и държавата "Концепция за цифрова трансформация на българската индустрия (Индустрия 4.0)", като основа за разработване на Стратегия за участието на България в Четвъртата индустриална революция.

"България има своите силни страни – качествен интернет, силен ИТ сектор, силна електроника, електротехника и мехатроника, които трябва ефективно да използваме за цифровизирането на икономиката ни", посочи Манолев.

Споделяне

Още от Бизнес