Онлайн търговци укрили над 1.1 млн. лв. данъци

Онлайн търговци укрили над 1.1 млн. лв. данъци

Приходната агенция започна масирана кампания за контрол върху онлайн търговци, след като досегашни инспекции разкрили укрити данъци от интернет търговия за над 1.1 млн. лв. Това съобщиха от НАП в понеделник.
 
Най-честите разкрити нарушения са стоките, предлагани в електронни магазини или чрез сайтове за продажба на стоки, при доставка да не се съпровождат от касови бележки или документи за покупката. Някои банкови преводи или наложените платежи, получавани от търговците, пък изобщо не се осчетоводяват, сочат резултатите от ревизиите на НАП.

Установените към момента укрити данъци от онлайн търговия трябва да бъдат внесени с 14-дневен срок. Сред най-сериозните нарушители са търговец на употребявани авточасти от Велинград, обложен с над 320 000 лв., и търговец на мобилни телефони от Варна, чийто ревизионен акт е на стойност близо 300 000 лв.

Приходната агенция предупреждава интернет търговците, че инспекторите ѝ използват специализиран софтуер за наблюдение на извършваните от тях сделки. От НАП събират и данни от куриерските фирми за получените плащания,  като сравняват паричните потоци с осчетоводените транзакции и при несъответствие облагат недекларираните приходи.

Сред най-характерните случаи са физически лица, получили плащания с наложен платеж за над половин милион лева за последната календарна година, множество граждани не са декларирали приходи от по над 200 000 лв. за изминалите 12 месеца, сочат още резултатите от проверките.

От НАП съветват потребители да искат касова бележка за всяка своя покупка, защото упражняването на права по гаранция или рекламация на некачествена стока е невъзможно без фискален бон.

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават и на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор. 

Споделяне

Още от Бизнес