Онлайн търговците на храни ще подлежат на регистрация

Превозът на животински продукти и хлебни изделия само с обозначени със стикери транспортни средства

Онлайн търговците на храни ще подлежат на регистрация

Онлайн търговията с храни и пускането на хранителни добавки на пазара започват да се регулират от държавата. Сайтовете, предлагащи такива услуги, които досега бяха извън контрол, вече ще подлежат на регистрация в Агенцията по храните. Превозните средства, които транспортират животински продукти и хляб и хлебни изделия също ще подлежат на регистрация и ще се движат със специални стикери. Прясното и замразеното месо ще трябва да се продават на отделни щандове. Вдигат се между два и осем пъти глобите за превишаване на влаганите оцветители и ароматизатори в храните, както и за други нарушения.

Това предвижда проект на изцяло нов закон за храните, представен от министърът на земеделието и храните Десислава Танева във вторник. По думите ѝ той покрива досегашни бели петна в законодателството ни и ще доведе до по-висока степен на сигурност и доверие у потребителя за храните, които консумира и се предлагат на пазара.

За да могат потребителите да направят своя информиран избор, в новия закон са разписани изискванията към предлагането на охладеното месо. Това трябва да става на отделен щанд, със задължителна информация за вида на месото, с изрично посочване на понятието "охладено”, страна или място на произход, дата на месодобив и срок на годност.

Преди пускането на нова храна на пазара предприятието ще трябва да подава заявление до агроведомството и Европейската комисия и да плати за оценка на риска, която ще се извършва в специален институт.

Разрешение ще се иска и при прилагане на техники за опушване на хранителни продукти и влагането на ароматизатори. При надвишаване на разрешените норми санкцията става от 2 хил. до 4 хил . лв. за физическо лице и он 4 хил. до 6 хил. лв. за фирма. Досега глобата е била от 250 до 500 лв. за физически лица и от 500 до 1000 да юридически.

Наредба за хранителните и спортните добавки ще определя на какви критерии трябва да отговарят те.

Изпълнителният директор на Агенцията по храните Дамян Илиев разказа за случаи, в които чрез реклама на хранителни добавки се залъгват потребителите, че се лекуват онкологични заболявания или че употребата на дадена хранителна добавка ще доведе до магическо извайване на тялото. Именно такъв вид подвеждащи реклами също ще насочат вниманието на инспекторите да проверяват състава, качеството и контрола на тези хранителни добавки от мястото, където те са произведени, през вноса им в страната, ако те са чуждо производство, до разпространението им и употребата им в търговската мрежа.

Добавките за интензивно мускулно натоварване ще влизат в регистър и ще подлежат на разрешителен режим. Храните за кърмачета, за специални медицински нужди също ще подлежат на засилен контрол и първоначална регистрация.

На строг контрол ще подлежи продажбата на храни с генномодифицирани организми, а в производството на детски храни ще е напълно забранено влагането на ГМО.

Ще бъде създаден Национален съвет по храните, с присъствието на всички браншови организации в хранителната верига, като консултативен орган за приемане и провеждане на политики в областта на храните и тяхната безопасност, обясни още агроминистърът.

Предвижда се и сформиране на помирителна комисия към земеделския министър, която съдейства за извънсъдебно разрешаване на спорове между производители и търговци на храни, включително и за спазването на добрите практики и неприлагането на нелоялни търговски практики.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?