Онлайн връзка с данъчните и за ведомствените бензиностанции

Ведомствените бензиностанции също ще бъдат длъжни да се свържат по електронен път с Националнага агенция по приходите, след като парламентът одобри на първо четене поправки в закона за акцизите и данъчните складове.

Очаква се онлайн връзката да е готова до края на годината, след като обществената поръчка за изграждане на електронната система е в доста напреднал стадий, стана ясно от думите на заместник-финансовият министър Владислав Горанов. Той обясни, че единната информационна акцизна система ще даде допълнително възможност за контрол на търговията с горива в реално време, като ще обхване пълния поток на движение на горивата.

Другите изменения на закона са свързани с прецизиране на текстове с оглед на различни проблеми, възникнали в практиката при прилагането му, допълни зам.-министърът.

Намаляване размера на глобите и имуществените санкции за лицата, които продават цигари без издадено разрешение за тази дейност, предвиждат още поправките. Това са санкции, които се налагат на физически и юридически лица, които предлагат и продават тютюневи изделия без получено разрешение за търговия с тях. По своята същност обаче това са тютюневи изделия с валиден бандерол, за които е заплатен дължимият акциз. Опасността на това деяние е значително по-ниска в сравнение с търговията със стоки без бандерол или с фалшив бандерол, мотивират се вносителите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?