ООН: Бунтовниците в Сирия също нарушават човешките права

ООН: Бунтовниците в Сирия също нарушават човешките права

Независимата комисия на ООН обяви, че както силите на президента Башар Асад, така и бунтовниците извършват военни престъпления и грубо нарушават човешките права, съобщи Франс прес.

Комисията, която разследва нарушенията на човешките права, препоръча на Съвета за сигурност да сезира Международния наказателен съд.

Комисията обаче няма да публикува имената на заподозрените военни престъпници.

Според комисията сериозните нарушения на правата на човека в Сирия са се повишили през последните седмици.

"Грубите нарушения на правата на човека в Сирия са нараснали по брой, честота и мащаб", съобщи Пауло Сергио Пинейро, който оглавява комисията.

Той каза, че все повече чужденци, включително джихадисти, действат в Сирия. Някои от тях се присъединяват към бунтовниците, а други действат самостоятелно. "Подобни елементи тласкат към по-радикални позиции антиправителствените бойци, които също извършват престъпления", предупреди Пинейру.

В подготвителен документ бразилският дипломат и преподавател посочи, че като прави тази препоръка комисията припомня, че в контекста на Сирия единствено Съветът за сигурност има правомощията да сезира Международния наказателен съд.

"Препоръчахме докладът ни да бъде предаден на Съвета за сигурност, за да може той да вземе подходящите мерки с оглед сериозността на нарушенията и престъпленията, извършени от правителствените войски и милиции, както и от антиправителствени групи", заяви Пинейру.

Жертвите от началото на съпротивата срещу режима на Aсад, започнала през март миналата година, са повече от 22 хиляди, а международната общност не може да предприеме по-сериозни мерки за спиране на насилието заради съпротивата на Русия и Китай и липсата на единодушие сред другите сили.

Повече от 200 хиляди са бежанците.

Споделяне

Още от Свят