ООН: Чуждестранните джихадисти са "обща международна отговорност"

ООН: Чуждестранните джихадисти са "обща международна отговорност"

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че пленените в Сирия чуждестранните членове на групировката "Ислямска държава" представляват "обща международна отговорност" и не може да се иска от Ирак или Сирия "да решат проблема вместо всички", предаде Франс прес.

"Необходимо ни е международно сътрудничество за решаването на този проблем", заяви пред радио Ел Те Ел Гутериш, който е във френската столица за второто издание на Парижкия форум за мир.

В събитието се очаква да участват около 30 държавни и правителствени ръководители.

Вчера Турция започна да експулсира чуждестранни джихадисти от ИД. Това става след турска военна офанзива в Североизточна Сирия, която Западът остро разкритикува, тъй като тя бе насочена срещу сирийските кюрдски сили - съюзници на международната коалиция срещу джихадистите.

Кюрдските сили многократно предупредиха за опасност от ново надигане на "Ислямска държава" в резултат на предизвикания от турското настъпление хаос в района. Тези сили продължават да държат в свои затвори още хиляди чуждестранни джихадисти, а в бежански лагери - хиляди съпруги и деца на чуждестранни джихадисти.

Смятам, че тези бойци са "обща международна отговорност", което ще рече, че не може просто да настояваме Ирак или Сирия "да решат проблема вместо всички". Необходима е истинска международна солидарност, подчерта Гутериш.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят