ООН е "изключително обезпокоена" за мира в Близкия Изток след решението на Тръмп за Ерусалим

Сблъсъци, ракетен обстрел и въздушни удари белязаха "деня на гнева"

Снимка: ЕПА

ООН е "изключително обезпокоена от рисковете от ескалация на насилието", заяви специалният координатор на световната организация за близкоизточния мирен процес Николай Младенов на извънредна среща на Съвета за сигурност в Ню Йорк.

Посланиците на пет европейски държави в организацията пък приеха декларация срещу едностранното решение на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, посочвайки, че то противоречи на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и "не благоприятства перспективата за мир в района".

"Не сме съгласни с решението на САЩ да признаят Ерусалим за столица на Израел и да започнат подготовка за преместване на американското посолство от Тел Авив там", подчертаха дипломатите от Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Германия, призовавайки всички страни и регионални фактори да работят заедно за запазване на спокойствието.

"Статутът на Ерусалим трябва да се определи чрез преговори между израелци и палестинци, в резултат на които да се постигне споразумение за окончателния статут. Ерусалим трябва да бъде столица на двете държави, Израел и Палестина. В отсъствието на споразумение не признаваме ничий суверенитет над Ерусалим", се допълва в декларацията на петте европейски страни.

Посланиците им заявяват още, че продължават да смятат Източен Ерусалим за част от окупираните палестински територии, позовавайки се на международното право и резолюции 476, 478 и 2334 на Съвета за сигурност на ООН.

"Отхвърляме американското решение за Ерусалим. С тази своя позиция САЩ вече не са подходящи да бъдат попечител на мирния процес", заяви палестинският президент Махмуд Абас, допълвайки, че САЩ не могат повече да бъдат посредник в израелско-палестинския мирен процес, предаде Ройтерс.

Междувременно двама палестинци загинаха при сблъсъци с израелските сили на Западния бряг и ивицата Газа в "деня на гнева", обявен по повод решението на Тръмп. Общо три ракети бяха изстреляни срещу цели в Израел в петък. В събота сутринта бе съобщено за още двама загинали палестинци при удари, нанесени по базата на палестинската политическа и паравоенна организация "Хамас" в Ивицата Газа.

Десетки хиляди хора протестираха в различни мюсюлмански и арабски страни срещу решението на Тръмп за Ерусалим. Тези демонстрации в палестинските територии и мюсюлманския свят засега не са масови, но събуждат притеснения сред международната общност, че Тръмп може да е отворил кутията на Пандора.

Отхвърляйки "проповедите и уроците", постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли повтори, че Тръмп не е заел позиция за границите и увери, че САЩ са ангажирани с мирния процес.

Обръщайки гръб на десетилетна традиция в американската и международна дипломация, Тръмп обяви в сряда едностранно Ерусалим за столица на Израел и каза, че ще премести американското посолство от Тел Авив там.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?