ООН гласува нови санкции срещу Иран

ООН гласува нови санкции срещу Иран

Съветът за сигурност на ООН гласува в сряда нова резолюция със санкции срещу Иран, съобщиха световните агенции.

Документът бе подкрепен от 12 страни, Турция и Бразилия гласуваха "против", а Ливан се въздържа. Санкциите включват нови финансови ограничения и затягане на оръжейното ембарго.

По-рано иранският президент Махмуд Ахмадинеджад предупреди, че Техеран няма да се съгласи на разговори по ядрената му програма, ако му бъдат наложени санкции. След като гласуването стана факт, представителят на Иран в МААЕ Али Асгар Солтание заяви, че страната му няма да прекрати дейността си по обогатяването на уран, предаде Ройтерс.

САЩ представи санкциите като най-тежките, които са били налагани на Иран.

Новата резолюция разширява техния обхват. Тя забранява на Техеран да инвестира в чужбина в определени сектори с възможно двойно предназначение, като урановите мини. Дава се разрешение и за инспектирането на ирански кораби в международни води. Освен това Техеран няма да има право да купува осем вида тежки оръжия, включително танкове, вертолети и ракети.

Резолюцията е придружена от три анекса със списъци на 40 ирански компании и банки, на които е наложена забрана да пътуват в чужбина, и чиито финансови авоари са замразени. В списъка на засегнатите от санкциите като физическо лице е включен и директорът на Центъра за ядрени технологии в Исфахан към Иранската организация за атомна енергия Джавад Рахики.

Вашингтон и съюзниците му смятат, че Иран използва ядрената си програма за направата на атомна бомба, докато Иран продължава да настоява, че тя е насочена изцяло за мирни цели.

Турция и Бразилия подписаха с Иран споразумение за размяна на ядрено гориво. Според двете страни постигнатият от тях компромис прави налагането на нови санкции на Иран ненужно. Гласуването на Ливан пък се обяснява с присъствието на проиранската групировка Хизбула в състава на коалиционното правителство в страната.

Това е четвъртата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност на ООН приема срещу Иран, след тези от декември 2006, март 2007 и март 2008 г.

Американският президент Барак Обама приветства новите санкции и заяви, че това изпраща недвусмислено послание към Техеран, предаде Асошиейтед прес.

Обама ги нарече най-строгите санкции, с които се е сблъсквало иранското правителство досега, макар че окончателният вариант не бе толкова твърд, колкото първоначално предлагаше неговата администрация.

Малко след вота в Съвета за сигурност Обама заяви в Белия дом, че иранските лидери продължават да се крият зад странната си риторика, докато същевременно продължават с дълбоко обезпокоителните стъпки по пътя към ядреното оръжие.

Китайският постоянен представител в ООН призова новите санкции да бъдат приложени изцяло и Техеран да изпълни международните изисквания за ядрената му програма.

Той добави, че целта на новите санкции е да бъде върнат Иран на масата за преговори.

Според Русия санкциите на ООН срещу Иран са напълно излишни, заяви руският посланик в световната организация Виталий Чуркин, цитиран от Интерфакс.

Построяването на ядрения реактор в Бушер от Русия е доказателство, че Москва подкрепя правото на Ислямската република на атомна енергия за мирни цели, посочи той. Чуркин заяви, че санкциите са насилствена мярка, чието прилагане изисква внимателен и пропорционално премерен подход.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?