ООН: И Дамаск, и бунтовниците са виновни за провалената евакуация от Алепо

ООН: И Дамаск, и бунтовниците са виновни за провалената евакуация от Алепо

ООН заяви, че отговорни за провала на операцията за евакуиране на болните и ранените от Източен Алепо са едновременно въоръжените групировки, сирийското правителство и местните власти, предаде Франс прес.

В писмено изявление заместник генералният секретар по хуманитарните въпроси Стивън О'Брайън посочи, че сътрудниците на ООН и партньорите им са били готови да започнат да евакуират хората, но на това попречила липсата на гаранции за сигурност.

Евакуацията беше възпрепятствана от различни фактори, включително бавенето на необходимите разрешения от страна на местните власти, отбеляза О'Брайън. Той обвини също въоръжените групировки за наложените условия, а сирийското правителство - за отказа да допусне доставянето на медицински материали и оказване на друга помощ в източната част на града.

След три дни на затишие воюващите страна още не са се договорили, военните операции бяха подновени и насилието расте. Политическите и военните съображения отново вземат връх над човечността в Сирия, добави О'Брайън.

Ново хуманитарно примирие в Алепо не е на дневен ред, каза вчера руският заместник външен министър Сергей Рябков, цитиран от АФП.

През последните седем денонощия полетите на руската и сирийската авиация над Алепо са напълно прекратени. Самолети не доближават града и не нанасят удари, заяви днес говорителят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

За мирните жители, напускащи източните райони на Алепо, продължават денонощно да работят шест хуманитарни коридора, открити са пунктове, предлагащи топла храна и първа медицинска помощ, добави той.

По-рано говорителят каза, че късно снощи 48 жени и деца, придружени от офицери от руския Център за помирение и от представители на сирийските власти са напуснали Източен Алепо през хуманитарен коридор. Оказана им е била медицинска помощ, осигурена им е храна и подслон.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят