ООН и Русия призоваха за примирие по време на игрите в Сочи

Русия призова участниците във всички въоръжени конфликти по света да обявят "олимпийско примирие" в периода на Зимните игри в Сочи. Това се посочва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ИТАР-ТАСС. "Нашият призив е отправен на първо място към страните в кръвопролитния конфликт в Сирия, който оказва сериозно дестабилизиращо влияние не само на обстановката в тази страна, но и в региона като цяло", се изтъква в изявлението.

Същият призив отправи и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, като специално спомена конфликтите в Сирия, Южен Судан и Централноафриканската република.

"Аз съм днес в Сочи, за да гледам как страните се обединяват в дух на приятелско съревнование и добра воля", каза той в реч пред Международния олимпийски комитет.

Ден преди откриването на игрите шефът на ООН повдигна и въпроса за човешките права и призова за повече усилия за изкореняване на расизма и на сексуалната дискриминация. Много професионални спортисти, хомо и хетеросексуални, се обявяват срещу предразсъдъците. Ние всички трябва да надигнем глас против атаките срещу лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални хора. Трябва да се противопоставим на арестите и дискриминационните ограничения, на които те са подложени, подчерта Бан ки-мун, цитиран от ДПА.

Правозащитници и западни политици критикуват Русия, че насажда хомофобия с приетия неотдавна закон, забраняващ "хомосексуалната пропаганда" сред непълнолетни.

Споделяне

Още от Спорт