ООН иска над 600 милиона долара помощ за Газа

ООН призовава международната общност спешно да събере 613 милиона долара в помощ на пострадалото от израелската офанзива население в ивицата Газа, съобщи ББС в четвъртък.

''Нуждите са огромни и от всякакво естество”, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун по време на Световния икономически форум в Давос.

По думите му парите ще бъдат използвани за ''преодоляването на поне някои трудности'.

Изявлението на Бан Ки-Мун идва в момента на притеснения дали спирането на огъня в ивицата Газа ще се окаже дългосрочно. Две ракети, изстреляни от ивицата Газа поразиха Израел, а Тел Авив отговори с въздушен удар в южната част на Газа.

Бан Ки-Мун посети ивицата Газа, след като ''Хамас“ и Тел Авив спряха огъня след триседмичната израелска офанзива, при която бяха убити 1300 палестинци и 13 израелци. Генералният секретар на ООН заяви тогава, че е потресен от това, което е видял в засегнатите райони.

Средствата, необходими през идните 9 месеца, ще бъдат изразходвани главно за осигуряване на храна на палестинците (153 милиона долара), за медицинска помощ (27 милиона) и покупка на палатки (128 милиона долара), отбелязва АФП.

Бан Ки-Мун призова да бъдат отворени граничните пунктове на ивицата Газа, за да може да бъде доставена хуманитарна помощ. Израел обаче е на мнение, че пунктовете трябва да бъдат затворени, за да се предотврати контрабандата на оръжия за палестинското радикално движение ''Хамас“.

Според Бан Ки-Мун цялата международна общност, включително Израел, трябва да участва във възстановяването на ивицата Газа.

Споделяне

Още от Свят