ООН иска от Европа места и легални канали за 480 хил. сирийци

ООН иска от Европа места и легални канали за 480 хил. сирийци

Задъхващите се съседи на Сирия трябва да бъдат разтоварени чрез осигуряването на 480 хиляди места за сирийски бежанци през следващите няколко години, съобщи ДПА. Това заяви върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди

"Трагедия с такива размери изисква солидарност, която да не се свежда само до финансиране", каза комисарят, цитиран от БТА.

Наброяващите 898 хил. сирийци, които кандидатстваха за убежище в Европа между март 2011 г. и декември 2015 г., предизвикаха политическа криза в Европа, тъй като много страни затвориха границите си или отказаха да приемат бежанците, отбелязва ДПА.

Същевременно Египет, Ирак, Йордания, Ливан, Турция и северноафриканските страни са приели 4,8 милиона сирийци.

Напрежението, под което това е поставило обществените услуги и финансите им, накара съседите на Сирия да затегнат режима по границите си, отбеляза Гранди. В резултат хиляди хора в уязвимо положение са заклещени в Сирия, без да могат да я напуснат, каза той.

През февруари страните донори обещаха 5,9 милиарда долара помощ за сирийците, които търпят страдания в опустошената от войната страна, както и за тези, които са избягали от нея.
Но е необходимо още, заяви Гранди.

"Казано просто, имаме нужда повече страни да споделят товара, като приемат по-голям дял от бежанците от най-голямата криза с разселване на хора за последните около 30 години", добави той.

Правителствата по света са обещали дотук 170 хил. места за сирийци.

Споделяне

Още от Свят