ООН: Израелската операция в Източен Ливан нарушава примирието

ООН: Израелската операция в Източен Ливан нарушава примирието

Генералният секретар на ООН Кофи Анан е “дълбоко загрижен” за нападението на израелски командоси в Източен Ливан в събота и определя операцията като нарушение на примирието между Хизбула и Израел. Това се казва в декларация на Анан, цитирана в неделя от СиЕнЕн.

При нападението на израелски военни по позиции на Хизбула в долината Бекаа в събота загина един израелец. Хизбула отрича информациите, че трима от нейните бойци са били убити.

В изявлението се казва още, че временните сили на ООН в Ливан са докладвали и за други въздушни нападения от страна на Израел.

Всяко подобно нарушение “застрашава крехкото примирие”, се посочва в декларацията, с която всички страни са призовани да спазват стриктно оръжейното ембарго.

Позицията на Анан подкрепя становището, изразено по-рано от ливанския премиер Фуад Синьора, че израелската операция е в нарушение на примирието.

По настояване на ООН, която прие резолюция за спиране на огъня между Израел и въоръжената шиитска групировка Хизбула, бойните действия бяха прекратени в понеделник.Тогава приключи почти петседмичният конфликт, който отне живота на повече от 900 ливанци и 159 израелци. Бойните действия започнаха на 12 юли, след като бойци на Хизбула отвлякоха двама израелски войници по време на атака на граничен пункт.

Представителят на Хизбула в ливанския парламент Хасан Хобала нарече нападението “доказателство, че израелският враг все още продължава със своята агресия... и не го е грижа за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН”.

Ливанският министър на отбраната Елиас Мър заплаши да спре разполагането на войски в южната част на Ливан, ако ООН не може да гарантира спазването на примирието, предаде СиЕнЕн.

Той заяви още, че всеки, който нарушава примирието, ще бъде считан за предател и срещу него ще се предприемат решителни мерки. Мър уточни, че всяка ракета, изстреляна от ливанската територия, ще се смята за съучастие с Израел за осигуряване на претекст за следващ удар.

Според съветника на Мър, Хизбула спазва примирието. Според споразумението за спиране на огъня израелските войски трябва постепенно да предадат контрола върху Южен Ливан – преди това убежище на бойците на Хизбула, на международния контингент на ООН, а след това и на ливанската армия.

Израел заяви, че операцията е имала отбранителен характер и е целяла да попречи на доставките на оръжие от Иран и Сирия за Хизбула - действия, забранени от резолюцията на ООН. Еврейската държава настоява още и за запазването на примирието.

В телефонен разговор с Анан премиерът на Израел Ехуд Олмерт защитил операцията в събота. Той среща все по-голяма критика в страната за това, че не е изпълнил една от важните цели в началото на конфликта – разоръжаването на Хизбула, коментира ББС.

Израел няма да приеме “спиране на огъня, което Хизбула може да използва като време за прегрупиране, превъоръжаване и подготовка за следващия рунд”, заяви говорителят на израелското външно министерство Марк Регев.

“Нямаше да има нужда Израел да предприема подобни операции, ако международните и ливанските сили изпълняваха своята част от примирието... предотвратявайки тези доставки на оръжие за Хизбула”, уточни той.

Говорителят на Белия дом Джени Мамо, цитиран от СиЕнЕн, посочва, че администрацията на Буш е взела под внимание позицията на Израел.

“Ние обръщаме внимание, че превенцията на доставки за оръжия за Хузбула от страна на Иран и Сирия е ключов елемент от резолюцията на ООН за спиране на огъня”, каза Мамо. “И инцидентът подчертава важността от бързо разполагане на международни сили за сигурност.”

ББС също посочва, че операцията още веднъж показва спешната нужда от подкрепления на ООН в региона и може да отблъсне потенциалните държави, които искат да изпратят свои сили за сигурност в Ливан, тъй като е свидетелство за несигурност.

Междувременно в събота 50 френски военни инженери пристигнаха в ливанското пристанище Накуора. Те са първите, които се присъединяват към умиротворителните сили на ООН.

Те са част от 200 допълнителни войници, които Франция обеща да изпрати, за да подкрепи усилията на ООН за формирането на широк контингент сили за сигурност.

ООН е запланувала около 3 500 войници да бъдат разположени в Ливан до края на август. След това техният брой трябва да достигне 15 000 души. От ООН не крият разочарованието си от малкия принос на Франция, която ще ръководи международните сили, и призовават другите европейски държави да предложат по-голяма помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?