ООН изслуша различни гледни точки за глобалния подход към употребата на наркотици

ООН изслуша различни гледни точки за глобалния подход към употребата на наркотици

Различни гледни точки за подхода към употребата на наркотици бяха изказани на първата специална сесия на Общото събрание на ООН по политиката в тази област от почти 20 години, предаде Асошиейтед прес.

Ямайка защити решението си да декриминализира притежаването на малки количества марихуана. Иран каза, че е иззел 620 тона наркотици миналата година и харчи милиарди долари за борба с въоръжените наркотрафиканти. Куба се противопостави на узаконяването на наркотиците или на обявяването им за безвредни.

От лагера на привържениците на либерализацията канадската министърка на здравеопазването Джейн Филпот заяви, че правителството ще предложи законодателство за узаконяване на марихуаната следващата пролет.

Директорът на американската правителствена Служба за националната политика за контрол на наркотиците Майкъл Ботисели подчерта, че "усилията на правоохранителните органи би трябвало да се съсредоточат върху престъпните организации, а не върху хората, страдащи от разстройство в резултат на употребата на наркотици, които имат нужда от лечение и грижи за подпомагане на възстановяването".

Иранският вътрешен министър Абдолреза Рахмани Фазли каза, че страната му е готова да бъде домакин на международна конференция за борбата с наркотиците и свързаните с наркотиците престъпления по балканския маршрут - един от главните коридори за трафик на хероин, свързващ произвеждащия опиум Афганистан с големите пазари в Русия и Западна Европа. Той обикновено минава през Пакистан, Иран, Турция, Гърция и България, като пресича Югоизточна Европа и стига до западноевропейския пазар. Според Службата за наркотиците и престъпността на ООН (СНПООН) пазарната стойност на пренасяните годишно по него наркотици е около 28 милиарда долара.

Фазли заяви, че конференцията ще търси в сътрудничество със СНПООН и страните по маршрута начини за противодействие на свързаното с наркотиците пране на пари и залавяне на водачите на организациите, занимаващи се с наркотрафик.

Споделяне

Още от Свят