ООН изтегля временно служителите си от Багдад

ООН изтегля временно всичките си чуждестранни служители от Багдад в йорданската столица Аман за консултации относно ситуацията, свързана със сигурността в страната, предадоха световните агенции.

Решението бе оповестено след като в понеделник сградата на Международния комитет на Червения кръст бе атакувана с кола-бомба. При атентата загинаха 12 души, сред които двама служители на Червения кръст. Вчера Международната организация на Червения кръст обяви, че съкращава персонала си в Ирак, но няма се изтегля, след като американският държавен секретар Колин Пауъл призова хуманитарните организации да не напускат страната.

Поискахме от служителите си в Багдад да се изтеглят временно за консултации с ръководителите си за бъдещата дейност на ООН в Ирак, каза говорителката на организацията в Женева. Тя отбеляза, че консултациите ще бъдат фокусирани главно върху мерките за сигурност, които трябва да бъдат взети, за да може ООН да работи в страната. Говорителката отбеляза, че решението е временно, но не каза кога служителите ще се върнат.

Служителите на ООН в Северен Ирак - район, който се смята за по-безопасен, ще останат, каза тя. Според източници от организацията, в Багдад има около 20 чуждестранни служители, а в останалата част на страната - още 40.

ООН вече изведе практически целия си персонал от Ирак след мощната бомбена експлозия срещу централата на организацията в Багдад през август, при която загинаха 22 души, сред които специалният пратеник Сержу Виейра ди Мелу.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?