ООН: Канабисът е най-консумираният наркотик, расте потреблението на синтетична дрога

Канабисът си остава наркотикът, който се консумира най-много по света. Повишава се обаче и консумацията на синтетичните наркотични субстанции, най-вече в Азия. Тези факти са представени в годишния доклад на Службата на ООН за контрол над наркотиците и предотвратяване на престъпленията (UNODC) с централа във Виена, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Консуматорите на синтетични наркотици, които са между 30 и 40 милиона души по света, скоро ще бъдат по-многобройни, отколкото потребителите на кокаин и на хероин взети заедно, се посочва в документа.

Производството на екстази е нараснало в Северна Америка, главно в Канада, но също и в Азия. Това вещество, както изглежда, има голям успех на азиатския континент, докато в Европа потреблението му от 2006 г. насам е намаляло, се отчита в доклада на службата на ООН.

Синтетичните наркотици се произвеждат близо до местата, където се консумират най-много, със суровини, които често пъти се продават законно и са леснодостъпни. Поради тази причина те са истинско предизвикателство за страните по света.

Появяват се все повече нови нелегални лаборатории за синтетични наркотици. През 2008 г. например лабораториите са се увеличили с 20 процента. Това увеличение най-често се отчита в страни, където досега подобни нелегални лаборатории изобщо нямаше, се посочва в доклада.

Канабисът обаче си остава най-популярната дрога. През 2009 г. между 130 и 190 милиона души по света са го пушили поне веднъж. По последни данни на службата на ООН Афганистан, който е най-големият производител на опиум, е също начело и на производството на смола от канабис.

Службата на ООН приветства факта, че производството на кокаин и хероин е намаляло, както и че са намалели площите, на които се отглеждат културите, необходими за тяхното производство.

През 2009 г. са доставени 430 тона хероин в различни страни по света - по-малко в сравнение с количествата през 2008 г. Това се дължи на намаляване на производството в Афганистан и в Мианма. Тази тенденция може да се затвърди и през 2010 г., защото една четвърт от маковите полета в Афганистан са засегнати от болест. На световно ниво маковите насаждения вече са намалели с 23 процента през последните 2 години. Но в Афганистан запасите все още остават значителни. Според агенцията те са 12 000 тона.

Производството на хероин е намаляло и тенденцията ще се запази, се казва още в доклада. Иран и Турция са се справили добре с предотвратяването на притока на хероин от Афганистан, който е най-големият производител на наркотика. Но Русия, Централна Азия и балканските страни не са постигнали напредък, се отбелязва в доклада.

Световният кокаинов пазар, възлизащ на 88 милиарда долара, се премества към Европа и сериозно дестабилизира транзитните страни в Западна Африка.

Намаляването на производството за периода 2007-2009 г. в глобален план варира между 12 и 18 процента, твърди службата на ООН.

В доклада се подчертава обаче, че броят на консуматорите на белия прах на Стария континент се е увеличил от 2 на 4.1 милиона между 1998 и 2008 г. Това е създало възможност за проправянето на нови пътища за доставка на кокаин в Европа, преминаващи най-често през Африка.

Венецуела също е възлов пункт в трафика на кокаин. Половината от пратките кокаин, заловени в света между 2006 и 2008 г., идват именно от тази страна.

В доклада се подчертава и нестабилността в страни, през които преминават транзитно наркотици. Посочват се за пример Гватемала, Хондурас, Салвадор и най-вече Мексико, където броят на убийствата на хора, замесени в бизнеса с наркотици, се увеличава. Според доклада войната на наркокартелите в Мексико например се дължи на свиването на американския пазар.

В доклада се посочва също така и заплахата от нарастване на консумацията на наркотици в страни от Африка, Южна Америка, Близкия изток и Югоизточна Азия, в които преминават транзитните пътища на дрогата. Ако тази заплаха стане реалност, милиони хора могат да се окажат зависими от наркотиците, се заключава в доклада на ООН.

Балканските страни не се постигнали напредък при предотвратяване на притока на хероин от Афганистан, се казва в доклад на ООН.

Споделяне

Още от Свят