ООН налага нови санкции на Северна Корея заради ядрения й опит

ООН налага нови санкции на Северна Корея заради ядрения й опит

Съветът за сигурност на ООН осъди петия ядрен опит, извършен от Северна Корея и реши да подготви нова резолюция, налагаща санкции на Пхенян, съобщи Франс прес.

15-те страни - членки на Съвета за сигурност, включително Китай, подкрепиха единодушно декларацията, в която се заявява, че те ще "започнат незабавно работа по подходящите мерки според чл. 41 от Устава на ООН, както и по резолюция на Съвета за сигурност". Чл. 41 се отнася до "мерки, невключващи използване на въоръжена сила", припомня Франс прес.

САЩ, Франция и Япония поискаха налагането на нови и тежки санкции срещу Северна Корея (КНДР). След предишния ядрен опит на страната бяха наложени тежки икономически, финансови и търговски санкции.

Руският външен министър Сергей Лавров отбеляза в Женева, че дипломатите трябва да проявят повече креативност в избирането на отговор на ядрените опити на Северна Корея, и да не отвръщат само със санкции, припомня Ройтерс. "Прекалено рано е да погребваме шестстранните преговори. Би трябвало да търсим начини да ги подновим", добави той.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон многократно е предлагал преговори на Северна Корея, ако тя приеме да се денуклеаризира.

"Отправяхме инициатива след инициатива към севернокорейския диктатор", подчерта Кери. Той добави, че се надява в крайна сметка да се стигне до резултат, подобен на ядрените преговори с Иран.

САЩ ще въведат нови едностранни санкции срещу Северна Корея в отговор на извършения ядрен опит, съобщи постоянната представителка на САЩ в ООН Саманта Пауър, цитирана от ТАСС.

Споделяне

Още от Свят