ООН: Насилието в Сирия продължава

Боевете в Сирия продължават въпреки изявленията на сирийското правителство, че ще спазва подкрепяното от ООН примирие и че е изтеглило войските и тежките оръжия от населени центрове, заяви помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Лин Паскуа, цитиран от Ройтерс.

"Спирането на въоръженото насилие остава непълно", каза Паскуа пред 15-членния Съвет за сигурност по време на открити дебати за Близкия изток. Той посочи още, че е изключително важно сирийското правителство пълно и незабавно да спазва задължениятаси да спре използването на тежки оръжия и да изтегли военните си сили от населени центрове.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека потвърди, че насилието продължава и съобщи, цитиран от Франс прес, че най-малко 33 души са убити в страната само в понеделник.

28 цивилни са убити в централния град Хама, а петима сирийски войници в районите на Хама и Дераа. Общият брой на жертвите откакто започна насилието преди повече от година е над 9000.

Говорителят на ООН Едуардо дел Бей съобщи от своя страна, че разполагането на 300 наблюдатели на ООН, които ще наблюдават спазването на примирието, ще започне поетапно следващата седмица.

Сирийската държавна телевизия и местен активист съобщиха, че екип от наблюдатели на ООН са на посещение в предградието Забадани на столицата Дамаск, предаде Асошиейтед прес. Телевизията не даде подробности за визитата.

Правителството контролира планинския град Забадани, откакто го завзе от бунтовниците през февруари, припомня агенцията. Говорител на екипа каза, че наблюдателите са посетили също покрайнините Дума и Хараста.

Любителски видеозаписи показват как четирима наблюдатели със сини каски вървят в Дума, съпровождани от хиляди протестиращи, които пеят, свирят на барабани и развяват сирийското знаме.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят