ООН настоява да се спре шпионажа срещу Кофи Анан

Представители на Обединените нации заявиха, че ако обвиненията, че британските тайни служби са шпионирали генералния секретар на организацията са верни, то тази практика е незаконна.

Говорителят на Генералния секретар Фред Екхард каза, че ООН настоява тези действия да бъдат прекратени, защото те подкопават работата на Кофи Анан със политици от цял свят.

"Тези, които разговарят с генералния секретар, имат правото да разчитат на пълна конфиденциалност. Затова генералният секретар настоява да се спре подобна практика, ако тя наистина съществува", каза Екхард, цитиран от Би Би Си.

Изявлението бе направено по повод на твърденията на бившия британски министър Клеър Шорт, че в навечерието на войната в Ирак британските тайни служби са подслушвали дипломати от ООН.

Същевременно австралийско радио съобщи, че ръководителят на оръжейните инспектори на ООН Ханс Бликс и неговият предшественик Ричард Бътлър са били подслушвани преди войната в Ирак, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Позовавайки се източник от австралийското разузнаване, Ей Би Си съобщи, че в периода преди началото на военната кампания в Ирак миналата година мобилният телефон на Бликс бил подслушван, а разговорите му записвани.

Според репортера Андрю Фаулър това ставало всеки път, когато Бликс посещавал Ирак в търсене на забранени оръжия. Записите били предавани на Съединените щати, Австралия, Канада, Великобритания и Нова Зеландия. Журналистът не уточни кой точно е подслушвал представителя на ООН.

Бившият колега на Бликс Ричард Бътлър също съобщи пред Ей Би Си, че негови конфиденциални разговори за разоръжаването на Ирак са били подслушвани. По думите му той имал сведения от сигурни източници, че офисът му в Ню Йорк се подслушва и затова предпочитал да разговаря навън с информаторите си. Според него записите от разговорите му били предавани на четирите постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН САЩ, Великобритания, Франция и Русия.

Бившата министърка от кабинета на Тони Блеър заяви, че не поставя на риск Великобритания или нейните специални служби с твърденията си, че телефонните разговори на Кофи Анан са били подслушвани.

След като премиерът нарече тези твърдения "дълбоко безотговорни", Шорт заяви пред Би Би Си, че няма национален интерес, който да оправдава шпионирането на генералния секретар на ООН.

На пресконференция вчера Тони Блеър каза, че британските специални служби действат в съответствие с вътрешното и международното право, както и че защитават най- добре интересите на страната.

Той не отрече директно телефонното подслушване, но каза, че изявленията на Клеър Шорт са "напълно безотговорни".

Други политици от Лейбъристката партия също атакуваха Шорт.

Нейният бивш заместник Джордж Фулкъс каза, че тя не разполага с никакви доказателства за твърденията си.

Бившият външен министър Робин Кук, който също като Шорт беше противник на Блеър за войната в Ирак, заяви пред в. Индипенсънт, че би бил "изненадан", ако твърденията на Шорт са верни.

Бившият британски посланик в ООН Криспин Тикъл каза пред Би Би Си, че изявленията на Клеър Шорт са сериозно нарушение на конфиденциалността.

Той обаче допълни, че ако твърденията ѝ са истина, случилото се "не е непременно нещо лошо", ако е направено в името на националния интерес.

Вчера Клеър Шорт каза, че е виждала дешифровки на разговорите на Кофи Анан.

Британският посланик в ООН се е обадил на Анан във връзка със скандала.

Директорът по комуникациите на ООН Едуард Мортимър обаче каза, че не мисли, че Кофи Анан е получил уверения, че подслушването не е било осъществявано или че няма да се случи отново.

Преди два дни бяха снети обвиненията в разпространяване на държавна тайна срещу бившата преводачка от китайски в правителствения комуникационен център Катрин Гън. Тя бе обвинена, че е предала на вестниците поверителен меморандум за подслушване на делегати в ООН от американска разузнавателна служба до британските ѝ колеги в навечерието на иракската война, но вчера обвиненията бяха снети и процесът бе прекратен.

Лидерът на консерваторите Майкъл Хауърд каза, че ситуацията е пълен хаос, докато либералдемократът Чарлз Кенеди настоя Блеър да изясни ситуацията.

Споделяне

Още от Свят