ООН не е контролирала адекватно "Петрол срещу храни"

Независимото разследване на програмата на ООН "Петрол срещу харни" е установило, че одиторите на организацията не са контролирали адекватно най- мащабната хуманитарна програма в историята на ООН, пише американският в. Ню Йорк таймс.

Комисията на Пол Волкър, назначена под натиск да разследва реализацията на програмата, струваща 60 милиарда долара, е подготвила предварителен доклад от 36 страници, придружен с публикуването на 58 вътрешни одити на "Петрол срещу храни", изготвени в периода от 1999 до 2004 година.

Според публикации в различни медии и според разследвания на комисии в Сената на САЩ, Саддам Хюсеин и приближените му са се облагодетелствали с милиарди долари заради допуснатите злоупотреби с програмата на ООН.

В доклада се посочва, че представители на ООН в определени случаи са игнорирали препоръките, които одиторите на организацията са посочвали като решаващи за успеха на програмата.

Според Ню Йорк таймс конфиденциалните досега документи разкриват в още по- голяма дълбочина липсата на финансов контрол върху програмата на ООН за Ирак, която стана най- крупният скандал в историята на ООН.

Предварителният доклад на комисията показва съществени проблеми в управлението на програмата, отсъствие на необходимия контрол от страна на одиторите и многобройни недостатъци в тяхната работа.

Нито ревизионните актове, нито придружаващият доклад съдържат твърдения за подкупност или корупция сред служителите в ООН. От одитите става ясно, че много от нередностите са били известни още в края на 1990-те години, когато вече е имало индикации, че Саддам Хюсеин злоупотребява с програмата.

В неделя Ян Иджеланд, който координира програмата на ООН за пострадалите от катастрофалните цунами райони в Азия, заяви в интервю, че ще предприеме стъпки за допълнително разкриване на финансова информация, за да се избегнат всякакви притеснения за начина, по който ООН администрира хуманитарните усилия.

По-рано вестникът писа за съдържанието на 10 от одиторските доклади по "Петрол срещу храни", от които става ясно, че ООН не е имала адекватен контрол върху компаниите, наети да инспектират движението на изнасяния от Ирак петрол, както и внасяните в страната стоки.

В доклада се отбелязва, че одиторите не са успели да осъществят наблюдение над договорите за петролни продажби, от които са идвали постъпленията във фонда, както и покупката на храни, медикаменти и други стоки, предназначени да облекчат ефекта на международните санкции върху иракския народ.

Одиторите не са проверявали препоръчителните писма, издавани от основната банка, обслужваща програмата на ООН.

"Макар че одиторите са полагали максимални усилия, сега ние знаем, че в тяхната работа е имало значителни проблеми, като липса на задълбочен мониторинг върху нюйоркския централен офис на "Петрол срещу храни"", казва Рейд Мордън, изпълнителен директор на независимата разследваща комисия.

По повод предварителните резултати от проверката говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза: "Това, което виждате, е едната част от историята. Това не е окончателното заключение."

От доклада на комисията става ясно, че няколко ключови висши чиновници от ООН не са изпълнявали препоръките на одита.

Показателен в това отношение е примерът с програма за жилищна рехабилитация за северен Ирак. При прегледа на дейностите за ноември и декември 2002 г., малко преди военната инвазия в Ирак, одиторите алармират ръководителите на програмата спешно да обърнат внимание на допуснатите груби пропуски в управлението ѝ. Одиторите говорят, че при изпълнението на програмата директно са игнорирани предишните им препоръки.

Одиторите предупреждават, че в резултат на това за загубени средства от над 2 милиона долара и може да се стигне до допълнителни финансови загуби, надхвърлящи 10 млн. долара.

Скандалът около програмата "Петрол срещу храни" избухна преди една година, когато багдадски вестник публикува списък с 270 имена на лица, фирми и организации, които са получили преференциални петролни ваучери от режима на Саддам. Най-облагодетелствани са Франция и Русия. В списъка фигурира и Българската социалистическа партия в периода, когато е ръководена от настоящия президент Георги Първанов.

Според сенатска разследваща комисия в САЩ, има данни за това, че злоупотребявайки с "Петрол срещу храни" и други програми на ООН, правителството на Саддам Хюдеин е получило незаконно над 21 милиарда долара. В началото на декември сенатори призоваха генералният секретар на ООН Кофи Анан да подаде оставка заради "най- мащабната афера" в историята на ООН.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?