ООН не успя да намери решение за Косово

ООН не успя да намери решение за Косово

САЩ и ЕС обявиха, че потенциалът за бъдещи преговори за статута на Косово е бил изчерпан. В декларация, публикувана след като разговорите в Съвета за сигурност на ООН не успяха да намерят изход от задънената улица, те обявиха, че Евросъюзът поема ръководството по осъществяване на плановете за независимост, предаде ББС.

Сърбия и нейният съюзник в Съвета за сигурност Русия казаха, че подобно развитие е незаконно и поискаха продължаване на преговорите.

Миналата седмица ЕС обяви, че е готов да изпрати мисия от 1800 полицаи и администрация в Косово.

Дебатът в Съвета за сигурност мина при закрити врата в напрегната обстановка. Бяха изслушани сръбският министър-председател и косовския президент, след което представителите на САЩ и ЕС застанаха заедно и казаха, че позициите на двете страни са непримирими.

„Според нас е ясно, че повече преговори в този или какъвто и да е друг формат няма да доведат до различен резултат“, каза белгийският постоянен представител Йохан Вербке.

Виждането на преговарящите от ЕС и САЩ е, че потенциалът за договаряне на решение е изчерпан, се казва в декларацията. Посочва се се също, че ЕС е готов да играе водеща роля при уреждането бъдещия статут на Косово.

През април специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари представи план за "контролирана независимост" на Косово. Според него, международни агенции ще насочват Косово към пълна независимост и членство в ООН. Те обаче няма да позволят обединяването му с Албания или отцепването на сръбските райони.

Представителите на САЩ и Великобритания в Съвета за сигурност казват, че резолюция 1244 приета, след като НАТО изтласка сръбските сили от Косово през 1999 г., позволява да бъде приложен планът на Ахтисаари.

„Бихме предпочели да направим това чрез Съвета за сигурност, но сме напълно уверени, че резолюция 1244 предоставя достатъчна законова основа за придвижване към финално решение и изграждане на необходимите органи, които да постигнат това, заяви британският представител Джон Сауърс.

Съвместното изявление на САЩ и Русия предизвика остра реакция от страна на Русия, чийто постоянен представител Виталий Чуркин обяви, че все още има възможност за продължаване на преговорите между Белград и Прищина.

В изказването си на заседанието сръбският премиер Воислав Кощуница призова Съветът за сигурност да приеме резолюция за продължаване на преговорите между Белград и Прищина за статута на Косово, предаде Ройтерс.

Съветът за сигурност е последното място на света, където някой може да очаква да чуе, че компромис е невъзможен, каза той. Той заяви още, че Белград ще обяви всички едностранни действия на албанските сепаратисти за невалидни и Косово завинаги ще остане неделима част за Сърбия. Съветът за сигурност държи в ръцете си съдбата на Сърбия, чието бъдеще зависи от това как членовете му ще отговорят на въпроса дали суверенитетът и границите на страна членка на ООН наистина се зачитат през 21-ви век.

Западни дипломати очакват Косово да обяви независимостта си в началото на 2008 г., като ЕС ще поеме ролята си веднага след президентските избори в Сърбия.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?