ООН обсъжда мерки срещу финансирането на Ислямска държава

Проект на резолюция на ООН за пресушаване на източниците на финансиране на Ислямска държава (ИД) беше обсъден за първи път от Съвета за сигурност на ООН при закрити врата, съобщиха  световните агенции.

Документът е внесен от Русия и руският представител в Съвета за сигурност Виталий Чуркин каза, че той е бил много положително приет и може би ще бъде гласуван още във вторник.

Резолюцията призовава за санкции срещу физически и юридически лица, търгуващи с петрол произведен от ИД. В нея се казва, че е незаконно да се плащат откупи на лица и групи, които
вече са обект на санкции от страна на ООН.

В документа се забранява и търговията с антики от Сирия - забрана, сходна с тази, наложена от Съвета за сигурност върху търговията с иракски артефакти преди около 10 години.

В резолюцията се подчертава, че пътният трафик от зоните под контрол на ИД позволява на джихадистите също така да търгуват със злато, селскостопански продукти, откраднати стоки,
като цигари или електрически домакински уреди, и препоръчва на съседните страни да контролират този трафик, визирайки по-специално Турция.

Доклад на ООН от ноември твърдеше, че джихадистите печелят между 850 000 и 1,65 милиона долара на ден, продавайки петрол на частни посредници. Но в резултат на бомбардировките пообекти на ИД тези приходи са намалели значително.

Според данни на ООН ИД изкарва между 96 000 и 123 000 долара дневно от плащането на откупи.

Споделяне

Още от Свят