ООН обвини режима в Дамаск и "Ислямска държава" за химически атаки в Сирия

ООН обвини режима в Дамаск и "Ислямска държава" за химически атаки в Сирия

Съвместно разследване на Организацията на обединените нации (ООН) и на Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) обвини режима на президента Башар ал Асад и джихадистката групировка "Ислямска държава" (ИД) за атаки с химическо оръжие в Сирия, предаде Ройтерс.

Разследването, проведено въз основа на единодушно решение на Съвета за сигурност, е продължила една година. То се е съсредоточило върху девет атаки в седем района и е установило, че две от нападенията са били извършени от правителствените сили, а едно - от ИД. ООН и ОЗХО не са успели да стигнат до заключение кой е отговорен за останалите шест атаки.

Според разследването сирийските правителствени сили са пуснали от хеликоптери хлор в Талменес на 21 април 2014 г. и Сармин на 16 март 2015 г. И двете селища се намират в граничещата с Турция северозападна провинция Идлиб, която почти изцяло е под контрола на ислямистки бунтовници .

Разследването е събрало достатъчно информация, за да заключи, че ИД е единствената организация, имаща способността, мотивите и средствата, за да използва горчичен газ (иприт) в град Мареа, в северната провинция Алепо, на 21 август миналата година.

През 2013 г. сирийското правителство се съгласи да унищожи химическия си арсенал в съответствие със споразумение, договорено с посредничеството на Русия и Съединените щати, припомня Ройтерс. Съветът за сигурност на ООН подкрепи сделката с резолюция, в която пише, че при нарушения ще наложи санкции в съгласно Глава 7 от Устава на световната организация.

Агенцията отбелязва, че изводите от разследването са създали условия за конфронтация в Съвета за сигурност по въпроса дали трябва да бъдат наложени санкции на виновниците. Въпросът вероятно ще изправи едни срещу други Русия, основен поддръжник на режима на Асад, и Китай, от една страна, и САЩ, Великобритания и Франция, които подкрепят сирийската опозиция, от друга.

Ръководителят на френската дипломация Жан-Марк Еро разкритикува използването на химически оръжия в Сирия и "разрушителната роля" на режима в Дамаск, като призова Съвета за сигурност на ООН да реагира според тежестта на извършеното, предаде Франс прес.

Режимът в Дамаск и групировката "Ислямска държава" демонстрират "една и съща низост, когато системно тероризират и избиват сирийското население", пише Еро в специално изявление.

"Използването на химически оръжия, които сирийските власти бяха поели ангажимент да забранят, е отвратителен акт, хвърлящ светлина върху разрушителната роля, която играе режимът в Дамаск за влошаване на ситуацията в Сирия", добавя френският министър.

Съветът за сигурност на ООН трябва да поеме своите отговорности. Франция вече работи по въпроса със своите партньори, добавя Еро. Той настоява за спиране на бойните действия, предоставяне на достъп за хуманитарни помощи и подновяване на преговорите за мирен преход в Сирия.

Германия категорично осъжда "безсъвестната" употреба на химически оръжия срещу сирийското население, заяви в коментар за доклада външният министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер.

Използването на химически оръжия, особено срещу цивилни, и умишленото нарушаване на конвенцията за забрана на този вид оръжия не може да останат без последици, подчерта германският дипломат.

Задачата на Съвета за сигурност сега е да направи верните изводи и да вземе необходимите мерки. Надявам се, че в светлината на представените безспорни факти в Съвета ще се постигне единодушие и решимост да бъде сложен край на тези ужасни злодеяния, каза той.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?