ООН обяви край на глада в Сомалия

ООН официално обяви край на глада, който засегна редица части на Сомалия миналата година, но предупреди, че страната все още се сблъсква със сериозни трудности, съобщи ДПА.

"Дълго чаканите дъждове, съчетани със значителни земеделски добиви и хуманитарната помощ през последните шест месеца, са основните причини за подобряването на положението", заяви в Найроби генералният директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) Жозе Грациану да Силва след посещение в южна Сомалия.

По данни на организацията сушата, войната и недостигът на храна са взели десетки хиляди жертви.

Според доклад на ФАО и Американската агенция за международно развитие (USAID) броят на нуждаещите се от спешна хуманитарна помощ е намалял от 4 милиона на 2.34 милиона, или 31 процента от сомалийското население.

Животът на 750 000 души е бил застрашен в разгара на кризата през 2011 г.

Отличната реколта и доставките на семена през дъждовния период между октомври и декември са допринесли за подобряване на ситуацията, но според Грациану кризата все още не е напълно овладяна.

Кризата може да се реши само ако продължат дъждовете, както и международната помощ, и тя бъде обвързана с развитието, отбеляза Грациану.

ООН обяви бедствено положение заради глада в шест от осемте области в южна и централна Сомалия през юли миналата година.

Споделяне

Още от Свят