ООН очаква световната икономика да има растеж от 3,7 процента през 2004 година

Очаква се световната икономика да постигне растеж от 3,7 на сто през тази година, като САЩ продължават да бъдат двигателят на този растеж, но със значителната подкрепа на Китай, Индия и Русия, се посочва в доклада на ООН "Глобални икономически прогнози 2004", предаде АП.

И докато силното темпо на съживяването, което започна през втората половина на 2003 г. ще продължава през първите шест месеца на тази година, то очакванията са то да се забави през втората половина, допълват авторите на доклада, който бе представен вчера.

Въпреки това в изследването се прогнозира, че икономиката на САЩ ще постигне растеж от 4,7 на сто през тази година - увеличение в сравнение с растежа от 3,1 на сто през миналата. Икономиката на Китай ще има растеж от 8,5 на сто през 2004 г., Русия - 7,8 на сто, а Индия - 6,3 процента.

Лорънс Клайн, носител на Нобелова награда за икономика, който оглавява експертната група, отбелязва, че "въпреки твърде бурната обстановка от политическа, военна, дипломатическа и икономическа гледна точка, през призмата на икономиката нещата изглеждат малко по-добре в краткосрочна перспектива".

"Очакваме 2004 г. да бъде за света по-добра от 2003 г., а 2005 г. почти като 2004-та, но не впечатляващо по-добра", каза Клайн на пресконференция при представяне на прогнозата на ръководения от него екип.

Икономическият растеж ще се ускори от 2,6 на сто през миналата година до 3,7 на сто през 2004 г., но леко ще се понижи до 3,4 на сто през 2005 г., сочат прогнозите в доклада. Авторите на изследването посочват, че цената на петрола сорт Брент през 2004 г. ще бъде 28 долара за барел, а през 2005 г. - 27 долара за барел.

Те предполагат, че стойността на долара спрямо еврото ще продължи да се понижава и към средата на годината едно евро ще се разменя за 1,3 долара. Въпреки това обаче те прогнозират укрепване на позициите на долара към края на следващата година, когато курсът на американската валута спрямо еврото ще бъде 1,2 долара.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?