ООН: Около 400 000 души са "в капан" в Стария град в Мосул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 400 000 души се намират в капана на джихадистите от групировката "Ислямска държава" в Стария град в Мосул, заяви вчера представителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Ирак Бруно Джедо, цитиран от Франс прес.

Около 600 000 души се намират в незавзетите от иракските сили райони в западната част на град Мосул (към 60 процента от Западен Мосул), 400 000 от тях - в Стария град, обясни по телефона от Ирак Джедо.

"Тези хора се нуждаят отчаяно от храна, Те са в паника. Няма гориво, храна и електричество. Хората са принудени да горят мебели, стари дрехи - всичко, което могат, за да се топлят през нощта, тъй като силните валежи продължават и нощем температурите се понижават значително", каза той.

От 19 февруари иракските сили напредват откъм Южен Мосул и завзеха няколко квартала, за да се доближат до Стария град, който се намира на западния бряг на река Тигър. Задачата остава сложна, тъй като Старият град представлява гъстонаселен лабиринт от тесни улички, където не могат да навлязат бронетранспортьори, а използването на тежко въоръжение застрашава жителите.

По данни на комисариата за бежанците от 19 февруари досега от Западен Мосул са избягали близо 153 000 души. Между 8000 и 12 000 души пристигат всекидневно в транзитния център Хамам ал Алил, южно от Мосул. От началото на настъплението на иракските сили, подкрепяни от международната антиджихадистка коалиция на 17 октомври миналата година, от Мосул са избягали общо към 340 000 души. Около 70 000 от тях обаче са се върнали по домовете си.

Споделяне

Още от Свят