ООН осъди действията на ислямистите в Алжир

ООН осъди действията на ислямистите в Алжир

Съветът за сигурност на ООН осъди действията на ислямистите в Алжир, взели заложници в газодобивен комплекс в Ин Аменас, съобщава АФП в събота. В изявлението, прието от 15-те страни-членки на съвета, се подчертава нуждата от изправяне пред правосъдието на свързаните с Ал Кайда похитители.

Съветът за сигурност изрази съболезнованията си към близките на жертвите на "ужасните действия” на похитителите, на народа и правителството на Алжир, както и на държавите, чиито граждани са пострадали.

"Случилото се подчертава нуждата от изправянето на извършителите, организаторите, финансиралите ги и поръчителите на тези осъдителни актове на тероризъм пред правосъдието”, се казва в изявлението на ООН.

Съветът за сигурност призова всички държави да сътрудничат активно на алжирските власти в съответствие с международното законодателство и резолюциите на Съвета на ООН.

Сред загиналите заложници в Алжир има и американски граждани, съобщи говорителят на Държавния департамент на САЩ Виктория Нюланд. Тя идентифицира жертвата като Фредерик Бутакио. Американецът е бил сред десетките заложници, които терористи взеха при щурмуването на инсталация за природен газ в Ин Аменас, Източен Алжир.

Според някои информации, сред заложниците е имало още двама граждани на САЩ, които обаче са успели да избягат. При операция за освобождаване на похитените бяха убити 12 от тях - алжирци и чужденци.

Малко по-рано държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън предупреди, че животът на заложниците в Алжир е застрашен. "Животът на заложниците е в голяма опасност предвид тежката криза в Алжир. Искам да поднеса съболезнованията си на близките на загиналите в газовото находище в Сахара”, заяви Клинтън.

Американският държавен секретар разкри, че е разговаряла отново по телефона с алжирския премиер Абделмалек Селал. Разговорът е трети поред между двамата през последните 24 часа. „Премиерът Селал заяви, че операцията им продължава. Ситуацията остава динамична, като заложниците остават в опасност”, каза Клинтън след разговора със Селал. „Ситуацията е изключително трудна и опасна”, допълва БГНЕС.

Според Алжирската осведомителна агенция при операцията са били освободени над половината от чуждестранните заложници и 573 алжирци. По друга информация спасените са били около 100-тина.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?