ООН осъди насилието на Израел в ивицата Газа

ООН осъди насилието на Израел в ивицата Газа

Общото събрание на ООН прие резолюция, осъждаща насилието на Израел над протестиращи палестинци в ивицата Газа, със 120 гласа "за".

В документа се призовава генералният секретар на световната организация Антониу Гутериш да препоръча "международен механизъм за закрила" на окупираната палестинска територия, съобщиха световните агенции.

8 държави (САЩ, Израел, Австралия, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Того и Соломоновите острови) бяха против резолюцията, а 45 се въздържаха, сред които и България. По същото време българският премиер Бойко Борисов бе на посещение в Израел, където с президента Реувен Ривлин отпразнува в Ерусалим 59-ия си рожден ден.

Събранието отхвърли предложен от САЩ текст, който осъжда за насилието ислямисткото движение Хамас. Внесената от Вашингтон поправка не получи необходимите две трети от гласовете, за да бъде приета – само 62 държави я подкрепиха, докато 58 бяха "против", а 42 – "въздържал се".

Одобреният проект беше предложен от Алжир, Турция и палестинците, след като по-рано този месец САЩ наложиха вето на подобен текст в 15-членния Съвет за сигурност на ООН.

Приетата резолюция осъжда "прекомерната, несъразмерна и безразборна употреба на сила" срещу палестинците, както и изстрелването на ракети от Газа срещу израелски цивилни зони, но не споменава групировката Хамас, която управлява Газа, посочва ДПА.

Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли определи резолюцията като напълно едностранчива: "Тя изобщо не споменава терористите от Хамас, които редовно предизвикват насилието в Газа."

Въпреки широката подкрепа, някои дипломати изразиха безпокойство, че одобреният текст е небалансиран, а други – че споменаването на механизъм за закрила на палестинците е твърде неясно и ще породи измамни надежди.

Над 120 палестинци бяха убити от израелските сили при протести на границата с ивицата Газа от 30 март насам. Израел твърди, че много от тях са екстремисти и че армията е отблъсквала нападения срещу граничната ограда между Израел и Газа.

Споделяне

Още от Свят