ООН подкрепи шиитите за преки избори в Ирак

След разговори днес с шиитския духовен лидер на Ирак Али ас Систани пратеникът на ООН Лахдар Ибрахими заяви, че световната организация подкрепя призивите му за преки избори, без да съобщава кога могат да се състоят.

Аятолах Систани "настоява да се произведат избори и ние заставаме 100 процента зад него, тъй като изборите са най-добрият начин да се даде възможност на хората да създадат държава, която да служи на интересите им", заяви ръководителят на екипа на ООН след разговори с духовника, който държи ключа към политическото бъдеще на Ирак, предаде Ройтерс.

Ние сме съгласни с аятолаха, че тези избори трябва да бъдат подготвени добре и да се състоят при възможно най-благоприятни условия така, че да дадат резултатите, които аятолах Систани, иракският народ и ООН желаят, подчерта Ибрахими.

Аятолах Систани оглави протестите на шиитите срещу американския план за предаване на властта в Ирак не непряко избран орган в срок до 30 юни.

Али ас Систани настоя за произвеждане на преки избори преди предаването на властта, като смята, че така шиитската общност, която е мнозинство в Ирак и която беше потискана при режима на Саддам Хюсеин, ще получи подобаващо представителство във властта и няма да бъде подценена за сметка на други общности.

Американският план, подкрепен и от Преходния управляващ съвет на Ирак, предвижда на 30 юни коалицията да прехвърли правомощията си на временно правителство, излъчено чрез събрания на общностите, което по-късно да организира избори.

САЩ обаче смятат, че Ирак все още не е готов за преки избори - поради тежката ситуация със сигурността, липсата на точни избирателни списъци, ново законодателство за провеждане на избори и т.н.

Заради настояването на шиитската общност за предварителни избори Вашингтон помоли ООН да изпрати в Ирак екип, който да прецени дали това е възможно. Екипът на Лахдар Ибрахими вече разговаря с американската администрация в Багдад и с членовете на Преходния управляващ съвет.

Най-късно утре Ибрахими ще отпътува от Ирак, каза високопоставен служител на американската администрация в Багдад, цитиран от Ройтерс. Останалите експерти от екипа ще продължат да обикалят иракските провинции. Очаква се на 21 февруари генералният секретар на ООН Кофи Анан да оповести оценката им дали предварителните избори са възможни.

Делегацията на ООН разговаря с шиитския духовен водач в свещения град Наджаф ден след втория за по-малко от 24 часа самоубийствен атентат в Ирак. При двата атентата от вторник и сряда загинаха близо 100 иракчани, които подаваха документите си за участие в новите армейски и полицейски сили.

Американските сили обявиха, че целта на ислямистките въоръжени групи е била атентатите да съвпаднат с визитата на делегацията от ООН, с което да се покаже, че няма условия за провеждане на избори.

САЩ предупредиха, че с наближаването на юни - крайния срок за предаване на властта, вражеските акции ще се усилят.

Двама американски войници загинаха и един бе ранен снощи при взрив на бомба, поставена край шосе в западната част на Багдад, заявиха американски военни източници, цитирани от Ройтерс. Бомбата е избухнала в 21.30 ч. местно време, когато войниците минавали с колите си, съобщиха от Първа бронетанкова дивизия.

Междувременно ЦРУ предложи награда за информация за все още неоткритите оръжия за масово поразяване на Ирак.

На страницата си в интернет ЦРУ съобщава, че търси "конкретна и достоверна информация" за местонахождението на "наскоро произведени" химически или биологически оръжия, ракети, безпилотни самолети или техни компоненти. В съобщението се посочва, че тези оръжия "излагат на риск здравето и сигурността на всички иракчани".

Предполагаемите оръжия за масово поразяване на режима на Саддам Хюсеин бяха главният повод за войната срещу Ирак. Засега такива оръжия обаче не са намерени.

Споделяне

Още от Свят